open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan: Umjesto da se protiv nje bore, evropski političari gledaju kako iskoristiti islamofobiju
Predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio kako evropski političari, umjesto da se bore protiv islamofobije koja okružuje društvo poput raka, prave račune kako da islamofobiju iskoriste, pretvore u političku rentu ili preko nje dođu do glasovu.
19.10.2021. u 14:43
get url
text

Erdogan se putem video poruke obratio na TRT Svjetskom forumu, izrazivši nadu da će forum biti koristan za državu, regiju i svijet. Podsjećajući da se čovječanstvo već neko vrijeme bori s velikom zdravstvenom krizom koja ima svoje ekonomske, društvene, političke i humanitarne dimenzije, Erdogan je poručio:

- Epidemija COVID-19, koja je u naš život ušla prije otprilike dvije godine, i dalje je glavna tema, iako je izgubila svoj učinak. I dalje osjećamo potres epidemije u različitim područjima, posebno u ekonomiji. Naravno, bit će potrebno dosta vremena da se život vrati u svoju staru normalu nakon tako velike krize.

Ističući da ono što se dogodilo u ovom procesu pokazuje da više ništa u svijetu više neće biti isto, Erdogan je rekao da je ova epidemija radikalno promijenila pristup pojedinaca prema sebi, prema društvu u kojem žive i globalnoj politici.

Istakao je, također, da su kontradikcije i paradoksi u globalnom sistemu izašli na vidjelo više nego ikad prije.

- Postalo je jasno koliko su krhke infrastrukture zdravstvene i socijalne pomoći zemalja koje se nalaze u najvišim svjetskim rangovima blagostanja. Pred ovom krizom koja prijeti budućnosti cijelog čovječanstva, institucije odgovorne za osiguranje mira i pravde u svijetu ponovno su zakazale. Nerazvijene zemlje i siromašni dijelovi društva prepušteni su svojoj sudbini, dok se protekcionizam u trgovini povećavao, lanci opskrbe prekinuti. Zbog ekonomskih problema, zločini iz mržnje u zapadnim zemljama dosegli su zastrašujuće dimenzije - upozorio je Erdogan.

Napominjući da je koncept "socijalne države" teško povrijeđen, Erdogan je naveo i da je pravda prihoda pogoršana, a islamofobija i antimigrantsko raspoloženje se znatno rasplamsali.

- Čak i ako je to samo vrh ledenog brijega, statistika otkriva prijetnje koje očekuju nas, naše građane i cijelo čovječanstvo. Evropski političari, umjesto da se bore protiv islamofobije koja poput raka obuhvata društvo, prave račune kako da je iskoriste, pretvore u političku rentu ili dobiju glasove - poručio je Erdogan, te dodao:

- Kao političar koji dugi niz godina skreće pažnju na ove prijetnje, naša zabrinutost raste s obzirom na ono čemu smo svjedočili. Iskreno, žao nam je što svjedočimo da se propušta historijska prilika na putu uspostave globalnog mira i pravde.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.