open-navfaktor-logo
search
Viša sila
Gazprom poručio evropskim kupcima da je prekid opskrbe plinom izvan njegove kontrole
Ruski Gazprom poručio je kupcima u Evropi da ne može garantovati opskrbu plinom zbog vanrednih okolnosti, navodi se u pismu u koje je Reuters imao uvid, podižući tako ulog u "ekonomskom sukobu" sa Zapadom zbog agresije Rusije na Ukrajinu. 
19.07.2022. u 11:44
get url
text

Saopćeno je to u pismu od 14. jula gdje se navodi da se retroaktivno proglašava "viša sila" na opskrbu od 14. juna.

Vijest dolazi u trenutku kada Sjeverni tok 1, ključni plinovod za isporuku ruskog plina u Njemačku i šire, prolazi kroz 10 dana godišnjeg održavanja koje bi se trebalo završiti u četvrtak, izvještava Reuters.

Pismo je pojačalo strahove u Evropi da Moskva  neće ponovo pokrenuti plinovod na kraju perioda održavanja u znak odmazde za sankcije nametnute joj zbog rata u Ukrajini, pojačavajući energetsku krizu koja prijeti da regija padne u recesiju.

Poznata kao klauzula o "višoj sili", viša sila je standardna u poslovnim ugovorima i definira ekstremne okolnosti koje oslobađaju stranu od njihovih zakonskih obaveza. Izjava ne znači nužno da će Gazprom prekinuti isporuke, nego da ga ne treba smatrati odgovornim ako ne ispuni ugovorne uvjete.

Ruske opskrbe plinom već nekoliko mjeseci su u padu glavnim rutama, uključujući one preko Ukrajine i Bjelorusije, kao i kroz plinovod Sjeverni tok 1 ispod Baltičkog mora.

Izvor, koji je tražio da ostane anoniman zbog osjetljivosti pitanja, je rekao da se "viša sila" odnosi na opskrbu putem Sjevernog toka 1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.