open-navfaktor-logo
search
Reakcije na uvrede
Građani Irana pozivaju muslimane da budu jedinstveni naspram napada na islam
Iranci su pozvali sve muslimane u svijetu da se ujedine naspram francuskih dužnosnika, posebno francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji izražavaju stavove protiv islama i podržavaju karikature usmjerene na poslanika Muhammeda.
27.10.2020. u 12:08
get url
text

Macronove izjave čija su meta uglavnom bili islam i muslimani izazvale su i nastavljaju izazivati reakcije i proteste u islamskom svijetu. Brojni iranski dužnosnici su također, reagovali na uvrede islama i muslimana, ali i iranski građani.  

U razgovoru s novinarom AA iz Teherana, Iranci pozivaju muslimane da djeluju ujedinjeno, a od islamskih zemalja da odgovore francuskom predsjedniku Macronu i bojkotuju francusku robu. 

Šiitski imam Selim Mansuri žestoko je osudio antislamske stavove francuskog predsjednika Macrona i dužnosnika te zemlje. 

- U sedmici smo mevluda, rođenja našeg pejgambera. Svi ujedinjeni moramo izaći na trgove i pokazati svoj stav. Muslimani bi trebali pokazati svoje reakcije demonstracijama. Moramo se udružiti protiv ovih vražijih zavjera - poručio je Mansuri. 

Poduzetnik iz Teherana Muslum Nejad podvukao je kako se u Francuskoj u ime slobode izražavanja vrijeđaju religije, te kako je takvo nešto neprihvatljivo. 

- Sloboda predstavlja izražavanje vlastitog mišljenja, a ne vrijeđanje drugih religija - poručio je Nejad, te dodao: "Muslimanske zemlje bi trebale zauzeti zajednički stav. Moraju pokazati svoje reakciju na ova ružna djela. Narodi su uznemireni jer neke muslimanske zemlje sarađuju s imperijalistima. Pokazali su svoju reakciju kroz demonstracije." 

Nakon što je 16. oktobra u Francuskoj ubijen prosvjetni radnik koji je na časovima učenicima pokazao karikature koje su ismijavale poslanika Muhameda a.s., Macron je iznio niz stavova čija su meta uglavnom bili islam i muslimani. Ove riječi i karikature s uvredama poslanika Muhameda a.s. istaknute na pojedinim objektima, izazvale su niz reakcija i protesta u islamskom svijetu. 

U mnogim zemaljama, među kojima su Katar, Kuvajt, Alžir, Sudan, Palestina i Maroko počeli su bojkoti farancuskih proizvoda. Pored toga, podsjetivši da je u Francuskoj prisutan bojkot turskih prozivoda, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan turski narod je pozvao na bojkot francuskih proizvoda. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.