open-navfaktor-logo
search
Šokantan video
Grčki ekstremist uhapšen nakon što je oteo izbjeglice koje je optužio za šumske požare
Grčka policija uhapsila je čovjeka nakon što je šokantan video objavljen na društvenim mrežama na kojem je prikazano kako zatvara izbjeglice u prikolicu i poziva druge stanovnike da učine isto, jer tvrdi da su oni odgovorni za požare, piše Euractiv.
23.08.2023. u 09:05
get url
text

Na snimku, koji je muškarac objavio na svojim društvenim mrežama, vidi se terenac s prikolicom u kojoj je zatvoreno 25 izbjeglica i migranata u oblasti Aleksandropolisa na sjeveru Grčke, koja se danima suočava sa požarima.

Čovjek je rekao da je "uhapsio" izbjeglice i migrante jer su oni odgovorni za požare. U onome što se čini kao zabluda, optužio je izbjeglice i imigrante da "pale Grčku" i pozvao druge da se organizuju i oponašaju ga.

Grčka policija je u saopćenju navela da su još dvije osobe uhapšene jer su navodno pomagale ekstremisti da "hapsi" izbjeglice.

Video, koji je ocijenjen sramotnim za zemlju, izazvao je oštre reakcije na društvenim mrežama jer su komentari ispod objave pozivali čovjeka da "spali" izbjeglice i migrante.

Nevladina organizacija Pokret ujedinjenih protiv rasizma i fašističke prijetnje izdala je saopćenje u kojem poziva desničarsku vladu da prekine svoju antimigrantsku retoriku jer tvrdi da otvara put takvim incidentima.

Ovih dana Grčka se suočava sa velikim šumskim požarima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.