open-navfaktor-logo
search
Treće najvažnije svetište
Hamas: Izraelski plan da Palestincima zabrani ulazak u džamiju Al-Aksa tokom ramazana je zločin
Izraelski plan da Palestincima ograniči ulazak u džamiju Al-Aksa tokom muslimanskog svetog mjeseca ramazana odraz je cionističkih zločina i vjerskog rata koji su radikalni elementi izraelske vlade vodili protiv palestinskog naroda, poručio je Hamas u nedjelju.
19.02.2024. u 08:44
get url
text

Palestinska grupa otpora kritikovala je najavu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua o njegovoj namjeri da ograniči pristup Palestincima trećem najsvetijem mjestu muslimana tokom ramazana.

Kritikovali su Netanyahuovo odobravanje poziva izraelskog ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben-Gvira da se Palestincima zabrani ulazak u Al-Aksu tokom ramazana, rekavši da je to "kršenje slobode bogosluženja" u svetoj džamiji.

Naglašeno je da to pokazuje namjeru Izraela da pojača svoje napade na džamiju Al-Aksa tokom ramazana.

Pozivali su Palestince u Al-Qudsu (Jerusalem), na Zapadnoj obali i u Izraelu da odbace i odupru se ovoj "zločinačkoj odluci", pozivajući ih da "preduzmu akciju i pohrle u džamiju Al-Aksa".

Izraelski Kanal 13 ranije je objavio da je, uprkos upozorenjima državne agencije za unutrašnju sigurnost Shin Bet da će doći do sukoba između izraelske policije i Palestinaca u Izraelu, Netanyahu odobrio zabranu ulaska Palestinaca u džamiju Al-Aksa tokom ramazana.

Naime, samo ograničenom broju Palestinaca će navodno biti dozvoljen ulazak u džamiju tokom ramazana.

Prema nedavnim izvještajima u izraelskim medijima, Shin Bet je upozorio da bi ograničavanje ulaska političara i Palestinaca iz Izraela (teritorija okupiranih 1948. godine) i Al-Qudsa u džamiju Al-Aksa izazvalo velike sigurnosne probleme.

Od početka izraelskog rata u Pojasu Gaze 7. oktobra, 19 sedmica zaredom izraelska policija petkom uvodi stroga ograničenja koja sprečavaju desetke hiljada vjernika da dođu na molitvu.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Izrael je anektirao cijeli grad 1980. godine, a taj postupak međunarodna zajednica nikada nije priznala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.