open-navfaktor-logo
search
Odluka Suda BiH
Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu produžen pritvor do 1. maja
Vanraspravno vijeće Suda Bosne i Hercegovine djelimično je prihvatilo prijedlog Tužilaštva BiH te za još dva mjeseca produžilo pritvor Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu koji se sumnjiče za organizirani kriminal u vezi sa prikrivanjem dokaza u predmetu "Dženan Memić".
26.02.2021. u 14:24
get url
text

Vijeće je prijedlog za produženje pritvora prihvatilo zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, a Tužilaštvo je pritvor tražilo i zbog uznemirenja javnosti, što, sudeći prema odluci, nije prihvaćeno kao pritvorski razlog.

VEZANI TEKST - Tužilac Hasanspahić: Svaki drugi svjedok traži zaštitu; advokat Gačanović: Ovo je najveća medijska kampanja u BiH

- Vijeće je rješenjem Suda BiH od 25.02.2021. godine djelimično prihvatilo prijedlog Tužilaštva BiH za produženje pritvora prema osumnjičenima Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu i istima produžilo pritvor za dva mjeseca, odnosno najkasnije do 01.05.2021. godine ili do drugačije odluke Suda, a sve zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga iz člana 132. stav 1. tačka b) Zakona o krivičnom postupku BiH - potvrđeno je Faktoru iz Suda.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je jučer na ročištu kazao da Tužilaštvo smatra da i dalje postoje isti razlozi zbog kojih im je pritvor i određen.

Hasanspahić je obrazlažući ovaj prijedlog kazao da je u toku intenzivan rad Tužilaštva na istrazi u ovom predmetu, da je Tužilaštvo "u ovih 20-ak dana provelo niz istražnih radnji koje su dodatno potvrdile kako postojanje osnovane sumnje, tako i posebnih pritvorskih razloga".

Kazao je da istraga svakodnevno daje rezultate, da su otvoreni ranije izuzeti predmeti, zatraženi pretresi mobilnih telefona i elektronskih uređaja koji su oduzeti od osumnjičenih, te da je saslušan veći broj svjedoka.

S druge strane, advokati osumnjičenih od Suda su tražili da se prijedlog Tužilaštva odbije, a da se Dupovcu i Mutapu odrede mjere zabrane, koje bi po potrebi uključivale i kućni pritvor. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.