open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Berlinu
Hoće li Zapadni Balkan usvojiti zajedničku poljoprivrednu politiku
Ministri poljoprivrede iz Zapadnog Balkana i Evropske unije razgovarali su u utorak u Berlinu na Stalnoj radnoj grupi za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi (SWG), uključujući pripreme za donošenje zajedničke poljoprivredne politike u svjetlu pretpristupnih programa.
07.04.2022. u 12:03
get url
text

Razmijenjena su mišljenja o provedbi Zelene agende za Zapadni Balkan u području priprema za donošenje zajedničke poljoprivredne politike u svjetlu pretpristupnih programa za ruralni razvoj (IPARD III) za programsko razdoblje 2021-2027.

Na događaju, koji se obično održava u januaru na marginama Green Weeka, a ove godine na sajmu Fruit Logistika, državni sekretar Slovenije Anton Harej rekao je da bi u središte rasprave trebao postaviti održiva rješenja za globalnu sigurnost hrane kao odgovor na posljedice pandemije COVID-19 i rata u Ukrajini, navodi se na stranici Vlade Republike Slovenije.

Dodao je, da zemlje krenu prema tretiranju poljoprivrede kao kritične i strateške djelatnosti koja osigurava dovoljnu, održivu i opskrbu hranom, upravlja prirodnim resursima i čuva selo. U skladu sa strateškim opredjeljenjima EU-ove strategije i evropske zajedničke poljoprivredne politike, zemlje moraju ojačati otpornost Evrope i spremnost za takve krize, naglasio je.

Akcijski plan Zelene agende promoviše dugoročni, zeleni socio-ekonomski oporavak i konkurentnost regije, podržava zelenu i digitalnu tranziciju te promoviše održivu (regionalnu) povezanost i trgovinu.

U duhu razvoja buduće regionalne saradnje Slovenija je pripremila dvogodišnji projekt tehničke pomoći za koordinaciju regionalne saradnje u području održivog upravljanja šumama i divljim životinjama za zapadni Balkan.

U sklopu ovog projekta, u aprilu će se u Skoplju održati prvi sastanak slovenskih šumarskih stručnjaka i partnera sa Zapadnog Balkana, najavljeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.