open-navfaktor-logo
search
Na potezu Zavod PIO
Hubićeva ponuda za Dom penzionera u Nedžarićima: "Spreman sam dati 14 miliona KM"
Bosanskohercegovački biznismen Nermin Hubić spreman je za 14 miliona KM kupiti devastirani Dom penzionera u Nedžarićima u Sarajevu sa pripadajućim zemljištem od Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.
28.01.2021. u 17:55
get url
text

Njegova ponuda je za 3,7 miliona KM viša u odnosu na posljednju aukcijsku prodaju na kojoj je Dom penzionera prodat za 10,3 miliona KM, ali je ugovor sa investitorom Capital Holdingom raskinut jer nije uplatio novac do ugovorenog roka, 31.12.2020. godine.

Dom penzionera u Nedžarićima 

Spreman sam platiti lokaciju pod uvjetom direktne pogodbe

- Mi smo uputili korigovanu ponudu Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje, da smo zainteresovani da kupimo objekat sa pripadajućim zemljištem i da smo spremni ispoštovati sve zakonske procedure. Informisali smo i Vladu Federacije BiH, resorno ministarstvo, da smo predali korigovanu ponudu na 14 miliona KM. Spreman sam platiti tu lokaciju, ali pod uvjetom direktne pogodbe, da ne idemo na aukcijsku prodaju - kazao nam je Hubić i dodao:

- Ako bi Zavod PIOFBiH prihvatio našu ponudu, oni bi prodali Dom penzionera u Nedžarićima za 15,3 miliona KM, uzimajući u obzir i onaj depozit od milion i 36.000 KM koji su dobili prije same posljednje aukcijske prodaje. Čisto sumnjam da će na aukciji postići ovu cijenu. Pogotovo, prvi put niko se nije javio na nešto više od 13 miliona KM, za koliko se prodavao Dom penzionera u Nedžarićima. Tek kada je cijena spuštena na deset miliona KM, javio se investitor. Sada po zakonskom osnovu treća aukcijska prodaja bi morala ići još niže dva ili tri miliona KM.

VEZANI TEKST - Krnjić: Do nove odluke o prodaji Doma penzionera ne namjeravamo komentirati bilo kakve ponude

Kaže da do ovog trenutka nije dobio povratnu informaciju iz Zavoda PIO.

- Očekujem da se pismenim putem očituju na našu ponudu. Znamo da Vlada FBiH treba donijeti prethodnu saglasnost na odluku Upravnog odbora Zavoda PIOFBiH. Ali osnovno pravo prodavca je da u ovom momentu odluči na koji način će prodati nekretninu. Znači, može direktnom pogodbom, i može raspisati licitaciju. Ali ako raspiše licitaciju, onda tu sigurno gubimo ovu godinu kompletno. Jer dok Vlada donese odluku, pa se raspiše javni poziv, rok za prijavu, licitacija, eventualne žalbe, gubi se ova godina apsolutno. Mislim da bi ova godina mogla biti presudna za dobijanje određenih dozvola za gradnju. Iduće godine u građevinskoj sezoni, u trećem i četvrtom mjesecu bi, što se tiče nas, kao investitora mogli početi sa gradnjom objekta i da bi trebalo od tri do tri i po godine da se to sve završi - govori nam Hubić.

Podsjećamo, ukoliko Hubić kupi devastirani Dom penzionera sa pripadajućim zemljištem u Nedžarićima u Sarajevu, na tom dijelu bi gradio luksuzni objekat poslovnih, komercijalnih i rezidencijalnih sadržaja u ukupnoj površini od oko 135 hiljada metara kvadratnih. Visina objekta bi bila 65 metara, spratnost 20 etaža, sa pet podzemnih etaža.

Ovako bi izgledao budući kompleks

Domaće firme bi gradile kompleks

- Gradili bismo stambeno-poslovni objekat koji bi sadržavao nekoliko integrisanih cjelina. Tu bi bio jedan šoping mol, hotel. Tu smo načelno dogovorili sa jednim internacionalnim lancem hotela da se kupi njihova franšiza za Bosnu i Hercegovinu. To bi bio hotel od pet zvjezdica. Taj lanac hotela postoji u Srbiji, Hrvatskoj, ali u našoj zemlji još nemamo. Mi ne bismo željeli napraviti jedan u nizu šoping centara, već nešto novo, inovativno kako bismo podigli standard, tu ljestvicu narednih pet ili šest godina - govori nam Hubić i dodaje:

- Sam hotel bi trebalo da upošljava više od 100 ljudi. Naša servisna služba, direktno ili indirektno oko 400 do 500 ljudi bi cirkulisalo u centru kod nas, i indirektno kod zakupaca. Domaće firme bi gradile taj kompleks. Imamo par kompanija koje imaju reference i sve te stvari koje su se pokazale ovdje i na ino tržištu. Napravili bismo sinergiju tih kompanija.

Vrijednost projekta je oko 175 miliona KM. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.