open-navfaktor-logo
search
Nepotvrđeni rezultati
I nakon ponovljenih općih izbora Izrael bez izbornog pobjednika
Centralna izborna komisija Izraela saopćila je kako je do sada otvoreno i prebrojano 92 posto glasova, a prema nezvaničnim informacijama, od ukupno 29 političkih subjekata, koliko je uzelo učešće na izborima, svega devet je uspjelo preći izborni prag koji iznosi 3,25 posto
18.09.2019. u 15:44
get url
text

U Izraelu su ponovljeni opći izbori, prema još uvijek nepotvrđenim podacima, stranka Likud na čelu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i Savez stranaka centra Plavo-bijeli na čelu sa Bennyjem Gantzom, osvojili su po 32 stolice u izraelskom parlamentu Knessetu, čime ni nakon ponovljenih izbora nije bilo pobjednika, piše Anadolu Agency (AA).

Centralna izborna komisija Izraela saopćila je kako je do sada otvoreno i prebrojano 92 posto glasova, a prema nezvaničnim informacijama, od ukupno 29 političkih subjekata, koliko je uzelo učešće na izborima, svega devet je uspjelo preći izborni prag koji iznosi 3,25 posto.

Procenat izlaznosti na izbore je nešto veći nego na prethodnim izborima, a od ukupno 6,3 miliona registrovanih izraelskih birača, glasalo je 69,4 posto. Izlaznost u odnosu na izbore u aprilu iznosila je 64,65 posto.

Iako je Netanyahuova stranka osvojila nešto veći broj glasova u odnosu na osvojeni broj zastupničkih mjesta u parlamentu, na ponovljenim izborima nije bilo pobjednika. Likud i Plavo-bijeli savez osvojili su po 32 zastupnička mjesta u Knessetu.

Stranke koje predstavljaju oko dva miliona Palestinaca u Izraelu, u izbornu trku ušle su u jednom savezu, a osvojile su 12 zastupničkih mjesta. Prema trenutnim izbornim podacima, Palestinci su također u većem procentu izašli na posljednje izbore, u odnosu na prethodne.

Stranke Front (Hadash), Arapski pokret za promjenu (Ta'al), Ujedinjena arapska lista i Stranka Balad, koje su ranije na izbore izlazile u dva odvojena saveza, ovoga puta su izašle u okviru bloka Zajedničke arapske liste. Osvojili su 12 zastupničkih mjesta u parlamentu.

Stranka Otzma Yehudit (jevrejska moć), koju su podržavali fanaticni Jevreji i za koju se očekivalo da uđe u koaliciju s Netanyahuom, nije uspjela preći izborni prag. Stranka Jisrael Beiteinu (Izrael naša kuća), na čelu sa bivšim izraelskim ministrom odbrane Avidgorom Libermanom, koja je na prošlim izborima osvojila pet zastupničkih mjesta, na ponovljenim izborima tu cifru je povećala na devet, čime će Liberman ponovo igrati ključnu ulogu u mogućim koalicijskim pregovorima.

Blizu 6,4 miliona registriranih birača biralo je novi saziv izraelskog parlamenta Knesseta koji broji ukupno 120 zastupničkih mjesta.

Prvobitno su parlamentarni izbori u Izraelu održani 9. aprila ove godine, ali zbog nemogućnosti formiranja parlamentarne većine, ponovo su raspisani izbori.

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin bi od sutra trebao početi razgovore s predstavnicima stranaka koje su izbornim rezultatom ostvarile pravo na ulazak u parlament.

Još uvijek nije poznato koga bi Rivlin mogao imenovati mandatarom za formiranje vlade. Predsjednik nije dužan mandatarom imenovati onoga ko je osvojio veći broj glasova, već ima mogućnost da po svojoj procjeni imenuje Netanyahua ili Gantza.

Nakon što mandatar bude imenovan, neophodno je da u roku od 28 dana vlada bude formirana. Mandatar ima pravo tražiti dodatnih 15 dana za formiranje vlade, ako tu ne bude uspio u pomenutom roku.

Predizbornu kampanju obilježila su skandalozna obećanja Netanyahua koji je kazao da će aneksijom Izraelu pripojiti većinu teritorije Zapadne obale, uključujući i Jordansku dolinu. Te izjave su izazvale oštre osude brojnih međunarodnih organizacija i država.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.