open-navfaktor-logo
search
Nakon smrti Mahse Amini
Iranski ured za ljudska prava: Broj poginulih na demonstracijama porastao na 469
Broj poginulih u Iranu na demonstracijama koje su započele nakon smrti Mahse Amini porastao na 469, objavio je Iranski ured za ljudska prava (IHR), javlja Anadolija.
18.12.2022. u 15:39
get url
text

U izvještaju objavljenom na stranici IHR-a, sa sjedištem u Norveškoj, podijeljene su informacije o demonstracijama koje u zemlji traju blizu 100 dana.

Izvještaj uključuje brojke za 25 od 31 pokrajine u zemlji.

Ukupan broj poginulih porastao je na 469, a najviše žrtava (130) zabilježeno u pokrajini Sistan-Baludžistan, gdje su koncentrirani suniti. U Teheranu je poginulo 50 osoba.

Navedeno je također da su među poginulima 63 demonstranta bili mlađi od 18 godina, a 32 su bile žene.

S druge strane, u izvještaju je navedeno da su dosijei najmanje 39 privedenih tokom demonstracija proslijeđeni sudu sa zahtjevom za smrtnu kaznu, a 11 od njih je osuđeno na smrt.

IHR je kritikovao iransko pravosuđe zbog netransparentnosti u vezi s pogubljenjem, tvrdeći da je planirano da se stvori neizvjesnost oko odluka uskraćivanjem ljudima, kojima se sudi, izbora advokata i susreta sa njihovim porodicama.

U međuvremenu, navodi se da su Riza Islamdost, Eyub Agliyani, Ferzad Tehzade, Hejir Ahmadi, Himen Shahi i Muhammed Burugani prebačeni u poseban zatvor i čekaju pogubljenje.

Protesti širom zemlje izbili su zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra, koju je uhapsila državna policija za moral u Teheranu zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja.

Policija negira da je maltretirala Amini, navodeći da je umrla od srčanog udara, ali njena porodica tvrdi da nije ranije imala srčano oboljenje. Navodi se kako su na demonstracijama slobode lišene na hiljade ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.