open-navfaktor-logo
search
Govor postao viralan
Irska europarlamentarka nazvala Von der Leyen "Madam Genocid"
Govor Clare Daly, zastupnice irske ljevice u Evropskom parlamentu (EP), u kojem je predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen oslovila s "Madame Genocid", postao je viralan na društvenim mrežama.
25.12.2023. u 12:38
get url
text

Govoreći na Generalnoj skupštini EP-a, Daly je kritizirala paket demokratije koji je Evropska unija pripremila za nevladine organizacije i istaknula da je EU postala "institucija koja prezire" demokratiju, a ne "bastion demokratije".

Podsjećajući da je dotični paket pripremljen pod vodstvom Von der Leyen, Daly je kritizirala podršku predsjednice EK-a Izraelu riječima:

- Ova osoba, koja je došla na vlast bez ijednog glasa građana i provela posljednja dva mjeseca neutralizirajući vanjsku politiku izabranih vlada, aplaudira brutalnom režimu apartheida koji naziva 'pravom demokratijom' dok uništava grad djece. Zagovornicima demokratije poput ovih, ne hvala.

Obraćajući se Von der Leyen, Daly je dodala:

- Mislim da govorim u ime mnogih evropskih građana kada kažem 'Madam Genocide'.

Ovaj govor irske europarlamentarke postao je viralan na društvenim mrežama.

Daly je ranije kritizirala govor Von der Leyen u ime EU-a i njenih država članica, za koju je istaknula da nije izabrana na tu dužnost.

Von der Leyen, poznata i kao prva njemačka ministrica odbrane, bila je među prvim čelnicima koji su posjetili Izrael nakon 7. oktobra, te je u svojim izjavama objavila "bezuvjetnu podršku" EU-a Izraelu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.