open-navfaktor-logo
search
Boris Bondarev
Iskusni ruski diplomata dao ostavku u UN-u: Nikad se ovako nisam stidio svoje zemlje
Dugogodišnji ruski diplomata u UN-u saopćio je da je podnio ostavku prije nego što je poslao oštro pismo stranim kolegama u kojem osuđuje, kako je naveo, "agresivni rat koji je pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin u Ukrajini".
23.05.2022. u 19:11
get url
text

Boris Bondarev (41) potvrdio je svoju ostavku u pismu dostavljenom u ponedjeljak ujutro nakon što je diplomatski zvaničnik prenio njegovu izjavu na engleskom jeziku agenciji Associated Press.

- Za dvadeset godina moje diplomatske karijere vidio sam različite zaokrete naše vanjske politike, ali nikada se nisam toliko stidio svoje zemlje kao 24. februara ove godine - napisao je, aludirajući na datum ruske invazije.

Ostavka predstavlja rijetko – ako ne i bez presedana – javno priznanje ruskog diplomatskog kora zbog ruskog rata u Ukrajini. Dolazi u vrijeme kada Putinova vlada pokušava suzbiti neslaganje oko invazije i ugušiti narative koji su u sukobu s linijom ruske vlade o tome kako se odvija "specijalna vojna operacija" - kako je službeno poznata u Rusiji.

- Agresivni rat koji je Putin pokrenuo protiv Ukrajine, a zapravo protiv cijelog zapadnog svijeta, nije samo zločin protiv ukrajinskog naroda, već i, možda, najteži zločin protiv naroda Rusije, sa podebljanim slovom Z, precrtavši sve nade i izglede za prosperitetno i slobodno društvo u našoj zemlji - napisao je Bondarev, govoreći o široko rasprostranjenoj upotrebi slova “Z” kao simbola podrške ruskom ratu u Ukrajini.

U telefonskom razgovoru Bondarev je potvrdio da je predao ostavku u pismu upućenom ambasadoru Genadyju Gatilovu.

Glasnogovornik misije nije odmah odgovorio na zahtjeve AP-a koji je tražio komentar.

- Nepodnošljivo je ono što moja vlada sada radi - rekao je Bondarev za AP.

- Ja kao državni službenik moram snositi dio odgovornosti za to. I ne želim to da radim - kazao je.

Bondarev je rekao da još nije dobio nikakvu reakciju od ruskih zvaničnika, ali je dodao: "Da li sam zabrinut zbog moguće reakcije Moskve? Moram biti zabrinut zbog toga".

On je za AP rekao da ne planira da napusti Ženevu. Prethodno je rekao da je ruskim kolegama izrazio neodobravanje rata.- Neki su rekli: "Svi se ne slažu, ali moramo da nastavimo da radimo", dok su drugi odgovorili: "Umukni i prestani da širiš ovaj loš uticaj - posebno među mlađim diplomatama" - kazao je.

Upitan da li se neke kolege osjećaju isto, Bondarev je rekao: "Nisu sve ruske diplomate ratno huškačke. Oni su razumni, ali moraju držati jezik za zubima".

Sugerirao je da bi njegov slučaj mogao postati primjer.

- Ako moj slučaj bude procesuiran, onda ako bi drugi željeli da ga prate, ne bi - rekao je Bondarev.

Upitan da li planira da prebegne, nasmijao se i rekao: "Nisam razmišljao tako daleko unapried".

U svojoj izjavi na engleskom jeziku, koju je, kako je rekao, poslao e-poštom za oko 40 diplomata i drugih, Bondarev je rekao da oni koji su osmislili rat "žele samo jedno - da zauvijek ostanu na vlasti, žive u pompeznim neukusnim palatama, plove na jahtama uporedivim po tonaži i cijeni sa kompletnom ruskom mornaricom, uživajući neograničenu moć i potpunu nekažnjivost".

On je kritikovao rastuće "laži i neprofesionalizam" u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova, a posebno je ciljao na ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

- Za 18 godina on (Lavrov) stigao je od profesionalnog i obrazovanog intelektualca … do osobe koja neprestano emituje oprečne izjave i prijeti svijetu nuklearnim oružjem! - napisao je.

Dodao je da se "danas rusko Ministarstvo vanjskih poslova ne bavi diplomatijom i da je sve u ratnom huškanju, lažima i mržnji".

Hiller Nouer, izvršni direktor zagovaračke grupe UN Watch, tvitao je kopiju Bondarevovog pisma i jednostavno rekao: "Boris Bondarev je heroj".

- Bondarev bi trebao biti pozvan da govori u Davosu ove sedmice", dodao je on, misleći na godišnji sastanak Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, u Švicarskoj.

- SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i (Evropska unija) trebale bi predvoditi slobodni svijet u stvaranju programa za ohrabrivanje više ruskih diplomata da slijede i prebjegnu, pružajući zaštitu, finansijsku sigurnost i preseljenje za diplomate i njihove porodice".

Bondarev je u svom e-mailu napisao da je trebalo da podnese ostavku ranije, ali nije mogao zbog "nekog nedovršenog porodičnog posla" i zato što je morao da "sabere svoju odluku".

- Prošlo je već tri mjeseca otkako je moja vlada pokrenula krvavi napad na Ukrajinu i bilo mi je jako teško zadržati svoj um manje-više razumnim kada su svi gubili svoje - napisao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.