open-navfaktor-logo
search
Oglasili se saopćenjem
Istekao rok za evakuaciju: Izraelska vojska objavila šta planira u Gazi, spremno 100.000 vojnika
Izraelska vojska saopćila je da su pripreme za koordinirani zračni, pomorski i kopneni napad na blokirani pojas Gaze pri kraju. 
14.10.2023. u 20:41
get url
text

VEZANI TEKST - Deseci hiljada ljudi u bijegu: "Pojas Gaze gori, niko ne zna broj mrtvih i ranjenih, samo još atomsku nisu bacili"

U pisanom saopćenju izraelske vojske navedeno je da Uprava za logistiku radi na tome da vojnicima osigura svu opremu koja im je potrebna za kopnenu operaciju te da je završeno regrutovanje za stotine hiljada rezervnih vojnika.

Također se navodi da su vozila potrebna za borbu proteklih dana prebačena na određene lokacije te da su pri kraju pripreme za operaciju "širokog dometa", uključujući koordinirane napade iz zraka, s mora i kopna protiv palestinskih grupa u Gazi.

Izraelska vojska posljednjih dana dopremila je veliki broj tenkova, haubica i oklopnih vozila u područja blizu granice Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu danas je u pancirnom prsluku posjetio vojnike stacionirane kod granice s Gazom, a snimak i fotografije su objavljene na njegovom Twitter profilu.

VEZANI TEKST - Netanyahu posjetio vojnike na granici Gaze: "Spremni smo"

- Sa našim borcima na prvoj liniji u Pojasu Gaze. Spremni smo - stoji u objavi.

On na objavljenom snimku, navodno, jednom od vojnika govori kako "stiže sljedeća faza".

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je da je ranije danas dobio naredbu od izraelskih snaga s rokom za evakuaciju svoje bolnice Al Quds do 16 sati po lokalnom vremenu (15 po našem).

Crveni polumjesec je poručio da se bolnica ne može sigurno evakuirati te je dužna nastaviti zbrinjavanje bolesnika i ranjenika. To je također označilo kraj prozora za "siguran prolaz" koji je označila izraelska vojska, koja je rekla da Palestinci mogu putovati duž dvije glavne rute iz sjeverne Gaze bez napada od 10 do 16 sati po lokalnom vremenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.