open-navfaktor-logo
search
Intervju za BHT
Izetbegović: Dobro je što će Evropski parlament raspravljati o BiH - neka vide šta se traži!
Izetbegović je komentarisao i miješanje susjednih zemalja u unutrašnja pitanja BiH
19.11.2018. u 18:26
get url
text

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović govorio je u intervjuu, koji će večeras u 21 sat biti emitovan na programu BHT1, o aktuelnim političkim pitanjima koja zaokupljaju bh. javnost.

Između ostalog, odgovarao je na pitanja: Da li će SDA biti dio koalicione većine na državnom nivou i kako u toj stranci komentarišu sastavljanje kantonalnih skupštinskih većina i vlada bez SDA. Bilo je riječi i o odnosima SDA sa SNSD-om i HDZBiH, o Uredu OHR-a, kao i o najavi Milorada Dodika da će uspostaviti rezervni sastav policije RS i službu sigurnosti u tom entitetu, te o statusu Bošnjaka u Republici Srpskoj.

Izetbegović je ovom prilikom komentarisao i miješanje susjednih zemalja u unutrašnja pitanja BiH.

- To je dobro, neka to raspravljaju, neka bace svjetlost na to šta oni, u stvari, traže. Ja mislim da oni time žele da se oduže, da pokažu da su neku brigu pokazali u odnosu na Hrvate u Bosni i Hercegovini. Ali, po meni, to rade na pogrešan način, jer će se sudariti sa evropskim stavovima i principima - rekao je Izetbegović.

Dodao je da će Evropljani, kada se bude vidjelo šta se u stvari traži, reći: “Pa ne možete to tražiti. Znate, presude našeg Suda za ljudska prava, evropskog Suda u Strazburu, su vam rekle upravo suprotno”.

Izetbegović je podsjetio da je, prije neke dvije godine, bio aktuelan pokušaj uvođenja principa federalizma za Bosnu i Hercegovinu, kroz taj isti evropski parlament, iz čega bi onda polako bila izvedena neka nova federalizacija BiH. Prema njegovoj ocjeni, evropski parlamentarci to su prepoznali i do federalizacije nije došlo.

- To je radila hrvatska strana podržana iz Zagreba. Ja sam posebno zbog toga otišao u Strazbur, sastao se tamo sa ljudima da im kažem da u Bosni i Hercegovini vi ne možete više, osim da mjesne zajednice isfederalizirate, da je Bosna i Hercegovina odveć podijeljena zemlja da bi se dalje insistiralo na nekoj federalizaciji. Deset kantona, Distrikt, dva entiteta i tako dalje - kazao je Izetbegović u intervjuu za BHRT.

Kompletan intervju možete pogledati večeras na programu BHT1 u 21 sat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.