open-navfaktor-logo
search
Primorani da izađu
Izraelska vojska prisilno deportovala pacijente i izbjeglice iz bolnice Al-Shifa u Gazi
Izraelska vojska prisilno je deportirala većinu pacijenata iz bolnice Al-Shifa u Gazi, kao i sve raseljene Palestince koji su se nalazili u bolnici.
18.11.2023. u 12:27
get url
text

Direktor zdravstva Gaze Munir al-Bersh izjavio je da je od 650 pacijenata u bolnici ostalo samo oko 100-120 osoba te da im je potrebna koordinacija s Ujedinjenim narodima (UN) za njihovu evakuaciju.

Rekao je kako su kontaktirali Međunarodni odbor Crvenog križa kako bi spriječili izmještanje beba u inkubatorima iz bolnice. Bersh je naveo da mogu ostaviti samo pet ljekara da pomažu pacijentima.

Bersh je u direktnom prenosu televizijskog kanala Al-Jazeera telefonom rekao da su izraelski vojnici cijelu noć pregovarali kako bi oni napustili bolnicu Al-Shifa.

Navodeći da su raseljeni Palestinci u bolnici zamoljeni da izađu pješice te da su to bili primorani i učiniti.

Bersh je rekao kako su područje napustili s pacijentima na nosilima i invalidskim kolicima te dodao da su se bojali da bi izraelski snajperisti, koji su se smjestili na vrhu zgrada uz cestu, mogli otvoriti vatru na njih.

Hodali su od bolnice prema jugu Gaze, a Bersh je naglasio da su pacijenti i povrijeđeni pored njih vikali upomoć zbog boli koju su osjećali.

Ističući da je situacija u bolnici Al-Shifa, koju su upali izraelski vojnici, bila vrlo loša, Bersh je naveo da vojnici neprestano hodaju po bolnici, a na vrhovima zgrada su stacionirani snajperisti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.