open-navfaktor-logo
search
Novi napadi
Izraelska vojska raketirala džamiju na Zapadnoj obali
Izraelske snage ubile su četiri Palestinca na okupiranoj Zapadnoj obali tokom noći, saopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva.
22.10.2023. u 09:06
get url
text

Rečeno je da se time ukupan broj smrtnih slučajeva na Zapadnoj obali od napada Hamasa 7. oktobra popeo na 89.

Izraelska vojske je saopćila u nedjelju da je u zračnom napadu neutralizirala "teroriste" koji su bili u podrumu džamije Al Ansar u Dženinu, na okupiranoj Zapadnoj obali.

- Vojska je izvela zračni napad na teroristički kompleks agenata Hamasa i Islamskog džihada, koji su odgovorni za više terorističkih napada zadnjih mjeseci i spremaju novi teroristički napad - ističe se u saopćenju izraelske vojske.

Palestinski mediji izvijestili su da je najmanje 11 Palestinaca ubijeno u izraelskom napadu na grad Kan Junis na jugu Gaze, te da Izrael napada južni grad Rafah, a medicinski izvori u Gazi izvijestili su u nedjelju da je u napadima tokom noći na području Gaze ubijeno više od 50 Palestinaca.

Napadi su uslijedili nekoliko sati nakon što je glasnogovornik izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari pozvao stanovnike Gaze da se evakuiraju prema jugu, dalje od opasnosti.

- Radi vaše vlastite sigurnosti krenite prema jugu. Nastavit ćemo napadati u području grada Gaze i pojačati napade - rekao je Hagari izraelskim novinarima u subotu.

Izrael je započeo potpunu opsadu Gaze nakon napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra u kojemu je ubijeno 1.400 ljudi, uglavnom civila.

Ministarstvo zdravstva Gaze saopćilo je u subotu da su izraelski zračni i raketni napadi u znak odmazde ubili najmanje 4.385 Palestinaca, među kojima je 1.756 djece.

Više od milion od 2,3 miliona ljudi na malom teritoriju ostalo je bez domova.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.