open-navfaktor-logo
search
Prvo uplata duga
Kada ističe rok za otpis zateznih kamata u Federaciji BiH
Porezna uprava Federacije BiH podsjeća porezne obveznike da je Zakon o izmjenama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode u primjeni do 19. juna ove godine i zbog toga poziva porezne obveznike koji imaju dugovanja po osnovi javnih prihoda prihoda nastala sa 31. decembrom 2018. godine da iskoristite pogodnosti tog zakona i oslobodite se zateznih kamata.
09.06.2023. u 14:40
get url
text

Da bi ostvarili pravo na otpis zateznih kamata potrebno je da najkasnije do 19. juna ove godine porezni obveznici izvrše uplatu glavnog duga i troškova prinudne naplate, ako je pokrenut postupak prinudne naplate.  

Zahtjev za otpis zatezne kamate na javne prihode - Obrazac ZAOK podnosi se neposredno ili putem pošte nadležnoj organizacijskoj jedinici Porezne uprave Federacije BiH kod kojeg se podnosilac zahtjeva vodi kao porezni obveznik. Obrazac ZAOK-a se može preuzeti na web stranici Porezne uprave Federacije BiH. 

Uz taj zahtjev potrebno je priložiti dokaze o izvršenim uplatama glavnice duga, a ako je pokrenut postupak prinudne naplate i dokaz o uplati troškova prinudne naplate. Prije predaje zahtjeva porezni obveznici dužni su u nadležnoj poreznoj ispostavi utvrditi stanje duga na dan 31. decembar 2018. godine, te uplatiti iznos utvrđenog duga, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.