open-navfaktor-logo
search
Za godinu
Kako je potrošeno više od 15,8 miliona KM tekuće rezerve budžeta institucija BiH: Prijemi, sastanci, plaće...
Iz budžeta institucija Bosne i Hercegovine prošle je godine potrošeno više od 15,8 miliona KM tekuće rezerve, od čega oko 15,6 miliona KM odlukama Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a ostalo su dodijelili članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
14.03.2023. u 07:32
get url
text

VEZANI TEKST - Institucije BiH u problemu: Služba za zajedničke poslove ne može platiti struju za mart

Vijeće ministara je više od 1,6 miliona KM dodijelilo u prvih 11 mjeseci prošle godine, a samo u decembru su donijeli odluke o dodjeli više od 13,8 miliona KM.

Tekuća rezerva je predviđena za hitne i nepredviđene troškove. Kako je vidljivo, dodjeljivana je i za prijeme i sastanke.

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine sačinilo je informaciju o njenoj raspodjeli i korištenju za prvih devet mjeseci 2022. godine i dostavilo je Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, dok se iz objava u Službenom listu Bosne i Hercegovine može vidjeti kako je tekuća rezerva raspoređena u oktobru, novembru i decembru.

Vijeće ministara BiH je tekuću rezervu u prvih devet mjeseci koristilo, između ostalog, za plaće i naknade zaposlenih u Tužilaštvu BiH, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH i Arhivu BiH, po 300.000 KM je odobreno kao pomoć Ukrajini i za troškove dvodnevnog sastanka Grupe konstituence u okviru Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, dok je 200.000 KM dato za pripreme reprezentativaca Bosne i Hercegovine. Tu je i 25.000 KM za božićni prijem kojeg je organizirao zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganu Čoviću, te 10.000 KM za dvodnevni sastanak u Tesliću pravnog tima za Trgovsku goru.

Samo u decembru Vijeće ministara BiH između ostalog je odobrilo 10,7 miliona KM za jednokratnu pomoć zaposlenim u institucijama, zatim oko 1,1 milion KM koji su nedostajali za plaće zaposlenih u 11 institucija nakon povećanja najnižih koeficijenata, te milion KM Općini Berkovići za sanaciju šteta izazvanih zemljotresom i 500.000 KM za iznajmljivanje Microsoft licenci za potrebe institucija BiH.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su tekuću rezervu dodjeljivali udruženjima, kulturnim institucijama, vjerskim organizacijama, sportskim kolektivima, građanima pojedincima...

Za devet mjeseci prošle godine dodijelili su 284.000 KM, od čega Milorad Dodik maksimalnih 120.000 KM, Šefik Džaferović 97.000 KM, a Željko Komšić 67.000 KM.

Prema odlukama koje su objavljene u Službenom listu BiH, Komšić je u decembru dodijelio još 43.000 KM, i to od 1.000 KM do 3.000 KM za pomoć udruženjima, ustanovama za nezbrinutu djecu, sportskim kolektivima, te 10.000 KM majci poginulog borca Armije Bosne i Hercegovine u vidu finansijske pomoći za rješavanje stambenog pitanja. Komšić je na Općim izborima 2. oktobra ponovo izabran za člana Predsjedništva BiH.

Denis Bećirović, koji je na Općim izborima izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, u decembru je odlučio dodijeliti 20.000 KM tekuće rezerve od čega 10.000 KM Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari.

U galeriji možete pogledati kako je, prema informaciji Ministarstva finansija i trezora BiH, raspoređena tekuća rezerva za prvih devet mjeseci prošle godine.

{$galerijaFotografija}

Tekuća rezerva budžeta BiH za 2022.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.