open-navfaktor-logo
search
Incident u Dohi
Katar "žali zbog neprijatnosti": Žene s 10 letova pregledane kako bi se utvrdilo jesu li nedavno porođene
Vlada Katara "žali zbog bilo kakve neprijatnosti ili povrede lične slobode bilo kojeg putnika" nakon što je otkriveno da je više od 18 žena s 10 različitih letova bilo podvrgnuto "invazivnim pregledima tijela" nakon otkrića napuštenog novorođenčeta na Međunarodnom aerodromu u Dohi.
28.10.2020. u 22:38
get url
text

Govoreći na saslušanju u australskom senatu u srijedu ujutro, australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne rekla je da je 13 državljanki te zemlje bilo među onima koje su udaljene s letova i prisiljene na "krajnje neprimjerene inspekcije" tokom tranzita kroz Katar 2. oktobra, piše CNN.

Nije jasno koliko je ukupno žena pregledano, a oni su obavljeni kako bi se utvrdilo da li je neka od žena nedavno porođena. Glasnogovornik australijskog Ministarstva vanjskih poslova za CNN je rekao da je 13 Australijanki bilo među 18 žena koje su pregledane na jednom letu. Žene s devet drugih letova također su bile "podvrgnute invazivnim pregledima", naveo je glasnogovornik.

Među avionima čije putnice su pregledane bio je i let 908 kompanije Qatar Airways, koji je letio za Sydney, a tog dana sletio je na tranzitno stajalište u Dohi u Kataru, izbijestila je CNN-ova podružnica Nine News.

Payne je rekla da Australija nije jedina zemlja čiji građani su podvrgnuti tome, ali nije precizirala o kojim drugim državama je riječ. 

Iako tačni detalji incidenta nisu objavljeni, Nine News ranije je izvijestio da su žene "bile prisiljene proći preglede u kolima hitne pomoći na asfaltu".

Australijski premijer Scott Morrison izjavio je kako je ovaj incident "zastrašujući" i "neprihvatljiv".

- Kao otac kćerke, mogao sam samo zadrhtati pri pomisli da bilo koja žena, Australijanka ili neka druga, bude podvrgnuta tome - kazao je Morrison.

Dodao je da je veoma važno "da putnici, gdje god da putuju, to mogu učiniti bez takvih vrsta incidenata".

Katarska vlada je u saopćenju u srijedu navela kako je potragu pokrenulo otkriće novorođene bebe pronađene umotane u plastičnu vreću u kanti za smeće na Međunarodnom aerodromu Hamad.

U saopćenju katarske vlade navodi se i da država Katar žali zbog bilo kakve neprijatnosti ili povrede ličnih sloboda bilo kojeg putnika izazvanih ovom akcijom.

Australijska vlada zatražila je od Katara puni izvještaj o incidentu.

Wolfgang Babeck, putnik na letu QR 908, za CNN je rekao da je u avionu bila "vrlo napeta atmosfera" kada su se žene vratile s pregleda.

- Jedna dama je plakala. Ostali su bili šokirani, niko nije mogao vjerovati šta se dogodilo - kazao je.

U saopćenju katarske vlade, između ostalog, navodi se da je "djevojčica spašena od, kako se čini, šokantnog i zastrašujućeg pokušaja da je ubiju".

- Novorođenče je sada na sigurnom pod medicinskom njegom u Dohi - navodi se u saopćenju.

Međunarodni aerodrom Hamad, gdje se dogodio incident, prethodno je potvrdio pronalazak bebe i navedeno je kako su medicinski radnici "zabrinuti zbog zdravlja i dobrobiti majke koja je upravo rodila", te je zatraženo da ona bude pronađena prije napuštanja aerodroma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.