open-navfaktor-logo
search
Zategnuti odnosi
Kinezi traže dodatne garancije RS-a u vezi s izgradnjom HE Buk Bijela, ministar Đokić kaže da to nije korektno
Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela kod Foče zatražile su dodatne garancije od Vlade bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska kako bi potpisale ugovor za ovaj projekat vrijedan 250 miliona eura.  
01.12.2023. u 16:18
get url
text

VEZANI TEKST - Osim udara na energetski suverenitet BiH: Zašto je sporna izgradnja HE Buk Bijela na Drini?

Kao razlog su naveli sporove koji se o ovoj hidroelektrani vode pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine i UNESCO-om, piše Capital.ba. Buk Bijela je zajednički projekat Elektroprivrede RS-a i Elektroprivrede Srbije vrijedan 250 miliona eura.

Od tog iznosa Elektroprivreda Srbije će osigurati 51 posto sredstava, a Elektroprivreda RS 49 posto, koliko iznosi i učešće dvije elektroprivrede u zajedničkom preduzeću HES Gornja Drina.

Prema informacijama ovog portala, kineske banke ne žele da finansiraju ovaj projekat dok situacija ne bude potpuno čista, odnosno dok se ne riješe oba spora koja se vode u vezi s ovim projektom.

Također, vlasti RS-a ne brine mnogo spor pred UNESCO-om, već onaj pred Ustavnim sudom BiH za koji se trenutno ne vidi rješenje.

VEZANI TEKST - Konaković bi da formira "pravne timove" za HE Buk Bijela, a Dodik godinama blokira Komisiju za državnu imovinu

Naime, Ustavni sud BiH je po zahtjevu 24 zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH još polovinom 2021. godine utvrdio da postoje pravne dileme u vezi s dodjelom koncesije za ovaj projekat te naložio Komisiji za koncesije BiH da u roku od tri mjeseca riješi spor.

Od tada je prošlo više od dvije godine, Komisija odluku još nije donijela, a predmet je zbog neizvršavanja odluka Ustavnog suda BiH završio u tužilaštvu. 

Ministar energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić potvrdio je za Capital.ba da su kineske kompanije koje su dostavile ponudu tražile odgovor u vezi s tim sporovima kako bi odlučile da li će prihvatiti da uđu u projekat.

VEZANI TEKST - Ustavni sud BiH o HE na Drini: Komisija za koncesije nije izvršila odluku suda, rješenje ide Tužilaštvu

- Kinezi su željeli da imaju jasan odgovor na ta dva pitanja. Međutim, to nisu korektna pitanja sa njihove strane jer oni nisu investitor. Rekao sam im da što se tiče Ustavnog suda BiH, ne možemo dati garanciju jer mi nemamo tu nadležnost - rekao je Đokić.

Sam projekt HE Buk Bijela je problematičan jer se sa većinskim vlasništvom Srbije ugrožava energetski suverenitet BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.