open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Košarac i Jaćimović razgovarali o unapređenju ekonomske turističke saradnje BiH i S. Makedonije
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac sastao se danas u Skoplju s ambasadorom BiH u Sjevernoj Makedoniji Draganom Jaćimovićem s kojim je razgovarao o jačanju turističke i privredne saradnje te poboljšanju vanjskotrgovinske razmjene između dviju zemalja, saopćilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
05.06.2021. u 14:09
get url
text

Ministar Košarac i ambasador Jaćimović istakli su da su bilateralni odnosi BiH i Sjeverne Makedonije dobri i prijateljski te da je u narednom periodu potrebno raditi na boljoj povezanosti i jačanju veza između privrednika iz Bosne i Hercegovine s privrednicima iz Sjeverne Makedonije.

Na sastanku je konstatovano da ima mnogo mogućnosti za poboljšanje ekonomske saradnje i unapređenje vanjskotrgovinskog prometa između BiH i Sjeverne Makedonije u okviru CEFTA sporazuma.

Sagovornici su usaglasili da će zajednički raditi na definisanju i afirmaciji direktne saradnje između privrednih sektora Republike Srpske i Federacije BiH, s jedne strane, te Sjeverne Makedonije, s druge strane.

Ministar Košarac i ambasador Jaćimović poseban akcenat stavili su na unapređenje saradnje u oblasti turizma te dogovorili da intenziviraju aktivnosti na potpisivanju sporazuma o saradnji između BiH i Sjeverne Makedonije u ovoj oblasti.

Tokom sastanka je naglašeno da Republika Srpska i Federacija BiH imaju značajne turističke kapacitete koje je neophodno povezati s makedonskom stranom, pri čemu su posebno istaknuti potencijali Jahorine, Bjelašnice, Igmana, kao i Galičice, Mavrova, Ohridskog jezera, Prespanskog jezera te Dojranskog jezera na makedonskoj strani. 

Ministar Košarac i ambasador Jaćimović izrazili su opredjeljenje da u predstojećem periodu zajedno rade na realizaciji zaključaka današnjeg sastanka u cilju unapređenja turističke i privredne saradnje te povećanja spoljnotrgovinske razmjene između BiH i Sjeverne Makedonije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.