open-navfaktor-logo
search
Loše prognoze
Kriza u najjačoj ekonomiji EU-a: Kakve posljedice čekaju BiH zbog visoke inflacije u Njemačkoj?
Njemačka, najjača ekonomija Evropske unije i najvažniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine, bilježi rekordnu inflaciju 7,3 posto, i to od ujedinjenja 1990. godine.
22.04.2022. u 14:14
get url
text

VEZANI TEKST - Prof. dr. Aziz Šunje: Stagflacija nije nemoguć scenarij u BiH, posljedice za građane bile bi drastične

Šta ovakav ekonomski potres, izazvan ruskom agresijom na Ukrajinu, može značiti za BiH? S kakvim se posljedicama može suočiti naša privreda?

- Prije svega, možemo se suočiti su padom izvoza bh. kompanija u Njemačku. Kao što je poznato, Njemačka je zemlja u koju najviše izvozimo. Ako inflacija bude usporavala njemačku ekonomiju, bude manje investirala, smanjit će se potražnja, samim tim i uvoz iz BiH.

Ukoliko kriza na istoku Evrope potraje, logično je očekivati da svugdje u EU, pa tako i u Njemačkoj, potrošači drastično smanje potražnju za drugim proizvodima osim onim neophodnim, hranom i energentima - kaže ekonomski analitičar Faruk Hadžić za Faktor.

Naš sagovornik upozorava da bi BiH mogao zadesiti još jedan veliki problem zbog ekonomskog potresa u Njemačkoj.

Faruk Hadžić, ekonomski analitičar

- Mi iz ekonomske struke još od prošle jeseni upozoravamo da bi se u BiH mogao desiti scenarij da istovremeno imamo inflaciju i pad proizvodnje. Sada je ta opasnost još prisutnija zbog globalnog potresa izazvanog ruskom agresijom na Ukrajinu. Nažalost, BiH bi se teško borila sa tim - upozorava Hadžić.  

VEZANI TEKST - Centralna banka BiH očekuje snažan inflatorni šok u prvoj polovini godine

Njemačka je zemlja s velikom bh. dijasporom koja godinama u značajnoj mjeri pomaže svoje familije i prijatelje u domovini.

- Doznake iz inostranstva igraju veliku ulogu u bh. ekonomiji. Velik priliv novca Bosanaca i Hercegovaca koji žive u EU, odnosno u Njemačkoj, popunjava rupe u porodičnim budžetima.

Možda je i to jedan od razloga zašto u BiH nema socijalnih nemira uprkos teškoj ekonomskoj situaciji. Ako ekonomski udar u Njemačkoj bude za posljedice imao smanjivanje plaća i gubljenje radnih mjesta, to ne može mimoići i bh. dijasporu. A to bi u konačnici itekako osjetilo stanovništvo u BiH - ističe Hadžić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.