open-navfaktor-logo
search
Policija potvrdila
Kurti: Teroristički napad u Banjskoj dio je šireg plana za aneksiju sjevera Kosova
Premijer Kosova Albin Kurti oglasio se povodom najnovijih dokaza koje je pribavila kosovska policija. Kako kaže, kosovska policija potvrdila je da je napad koji se odigrao 24. septembra u Banjskoj, općina Zvečan, bio dio šireg plana za aneksiju sjevera Kosova.
02.10.2023. u 10:02
get url
text

- Na osnovu oduzete dokumentacije, kosovska policija potvrdila je da je teroristički napad bio dio šireg plana za aneksiju sjevera Kosova putem koordinisanog napada na 37 različitih položaja. Uslijedilo bi uspostavljanje koridora ka Srbiji, kako bi se omogućilo snabdijevanje oružjem i trupama - napisao je Kurti.

 

Premijer Kosova komentirao je i videosnimke koje je objavila kosovska policija, a koji tvrde da prikazuju obuku koju su pripadnici naoružane grupe prolazili. Prema njihovim tvrdnjama, snimci su nastali 2. i 20. septembra.

VEZANI TEKST - Kosovska policija objavila nove snimke: Kako je počeo napad u selu Banjska

- Napadi su uživali punu podršku i planiranje države Srbije - naveo je Kurti.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla izjavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare da je cilj "terorističkog napada Srbije" u Banjskoj bio aneksija sjevera Kosova, prenijeli su kosovski mediji. On je rekao da su pripreme za napad obavljene u Srbiji i da se to vidi sa dronova zaplijenjenih od grupe.

Također, nakon najnovijeg skoka tenzija usljed sukoba naoružane i uniformisane grupe sa Kosovskom policijom u Banjskoj NATO je odlučio da pošalje dodatne trupe. Stiže potvrda da je riječ o 200 vojnika iz Velike Britanije, pišu kosovski mediji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.