open-navfaktor-logo
search
Uhapšeno 150 demonstranata
Macron sazvao sastanak krizne grupe nakon protesta zbog policijskog ubistva tinejdžera
Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u četvrtak ujutro okupio međuresornu kriznu grupu zbog protesta koji su zahvatili zemlju nakon što je u utorak policija u predgrađu Pariza ubila 17-godišnjeg dostavljača.
29.06.2023. u 10:11
get url
text

- Macron je prisustvovao sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova - objavio je list Le Figaro, pozivajući se na francusko predsjedništvo.

Navodi se da je Macron izrazio žaljenje zbog "neopravdanog" nasilja nad francuskim institucijama.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin objavio je na Twitteru u četvrtak da je broj uhapšenih učesnika u protestima povećan na 150.

Zbog smrti Nahela M. u Nanterreu ljudi su izašli na ulice u nekoliko dijelova zemlje, uključujući Nanterre, Lyon, Lille, Toulouse i Viry-Chatillon.

Palili su vozila, kante i javnu imovinu, a u gradovima Toulouse i Lille bacali su kamenje na policajce, koji su odgovorili suzavcem kako bi ih rastjerali.

Tužioci tvrde da je Nahela policija ubila nakon što je prekršio saobraćajne zakone i nije se zaustavio. Policajca (38) koji je ubio Nahela priveo je Generalni inspektorat Nacionalne policije (IGPN) u okviru istrage o namjernom ubistvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.