open-navfaktor-logo
search
GPBiH
Migranti pokušali iz Srbije u BiH ući čamcem
Pripadnici Jedinice granične policije Zvornik u petak su u ranim jutarnjim satima u mjestu Kozluk spriječili krijumčarenje migranata uz pomoć Posebnog tima za sprečavanje nezakonitih migracija.
Merima Čustović
23.04.2021. u 13:58
get url
text

Nakon što su, prilikom nadzora državne granice i uz korištenje specijalističke opreme, uočili čamac iz Srbije, koji je plovio rijekom Drinom prema teritoriju BiH, pripadnici JGP Zvornik zaustavili su čamac u kojem se nalazilo 13 osoba afroazijskog porijekla, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva BiH i prema naredbi sudije za prethodni postupak Suda BiH, obavljen je pretres dvije osobe (po izjavi državljani Afganistana) koje su upravljale čamcem, osumnjičene za počinjenje krivičnog djela "krijumčarenje osoba".

Obje osobe su uhapšene i one će u zakonskom predviđenom roku biti predate tužiocu Tužilaštva BiH uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. 

Preostalih 11 krijumčarenih osoba koje su izjavile da dolaze iz Eritreje, Afganistana, Sudana, Pakistana, Toga i Sirije, bit će saslušano u svojstvu svjedoka uz pomoć ovlaštenog prevodioca te predate nadležnoj Službi za poslove sa strancima na daljnje postupanje, stoji u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.