open-navfaktor-logo
search
Pišu mediji
Minimalna satnica od 2024. godine u Njemačkoj bit će 14 eura?
Koliko će se zakonski povećati minimalna satnica za radnike u Njemačkoj u 2024. godini? Nadležna komisija za utvrđivanje visine minimalne satnice svoj će prijedlog iznijeti u ponedjeljak.
26.06.2023. u 14:00
get url
text

Udruženje Paritätische Gesamtverband poziva na povećanje minimalne satnice na najmanje 14 eura po satu, pišu njemački mediji.

Zbog naglog rasta potrošačkih cijena, očekuje se značajno povećanje zakonom propisane minimalne satnice 1. januara 2024. godine.

Nadležna komisija za minimalnu satnicu, sastavljeno od predstavnika poslodavaca i zaposlenika, u ponedjeljak će predstaviti prijedlog sljedećeg povećanja minimalne satnice, prenosi Fenix magazin.

Paritätische Gesamtverband sada je zahtijevao da zakonska minimalna satnica mora porasti sa sadašnjih dvanaest na najmanje četrnaest eura po satu.

- Neko ko radi puno radno vrijeme mora se moći brinuti o sebi od svoje plaće. To nije samo pitanje pravde, već i pristojnosti - rekao je glavni direktor udruge Ulrich Schneider novinskoj agenciji dpa.

Naglasio je kako minimalna satnica utječe na buduće penzionere.

- Radnici koji su radili puno radno vrijeme 45 godina moraju dobiti starosnu penziju kojom će se zaštiti od siromaštva-  rekao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.