open-navfaktor-logo
search
Nakon Evrope
Misteriozna epidemija hepatitisa koja pogađa djecu stigla do Azije i Kanade
Misteriozna bolest jetre koja je zarazila djecu u desetak zemalja širom svijeta stigla je do Azije, a slučaj je prijavljen u Japanu.
27.04.2022. u 21:26
get url
text

Lokalne vlasti su 21. aprila označile slučaj akutnog hepatitisa – ili upale jetre – nepoznatog porijekla u Japanu kod djeteta koje je negativno na testu na adenovirus, mogući uzrok koji se istražuje širom svijeta, i COVID-19.

Pacijent nije imao transplantaciju jetre, saopćilo je u ponedeljak ministarstvo zdravlja, ne navodeći više detalja.

Kanadska agencija za javno zdravlje saopćila je u utorak da istražuje izveštaje o teškom akutnom hepatitisu nepoznatog porijekla kod male djece. Nije otkriven broj slučajeva niti njihova lokacija, prenosi The Guardian.

Do sada je širom svijeta prijavljeno 190 misterioznih slučajeva akutnog hepatitisa kod djece, od kojih 140 u Evropi, uglavnom u Velikoj Britaniji (110 slučajeva). Ostali slučajevi su pronađeni u Izraelu i Sjedinjenim Američkim Državama. Sedamnaestero djece se toliko razboljelo da su im bila potrebna transplantacija jetre.

VEZANI TEKST - Kod više od 84 djece širom Evrope dijagnosticiran misteriozni akutni hepatitis

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti objavili su prošle sedmice u nacionalnom zdravstvenom upozorenju da su prvi slučajevi u SAD-u identificirani u oktobru u Alabami. Prvi slučajevi u Velikoj Britaniji zabilježeni su u januaru.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u subotu saopćila da je prijavljen najmanje jedan smrtni slučaj u vezi s epidemijom. Zdravstvena agencija UN-a saopćila je da su slučajevi prijavljeni kod djece uzrasta od jednog mjeseca do 16 godina. WHO nije navela u kojoj se zemlji dogodila smrt.

Hepatitis je obično uzrokovan jednim od nekoliko virusa zaraznog hepatitisa, ali oni nisu pronađeni kod oboljele djece. Žutica, dijareja i bol u trbuhu su među prijavljenim simptomima.

Jedna teorija koju istražuje Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva je da je nedostatak izloženosti uobičajenom adenovirusu – koji obično uzrokuje želučane tegobe i prehlade – tokom pandemije koronavirusa doveo do težeg oboljenja kod djece. Od 53 slučaja testiranih u Velikoj Britaniji, 40 (75 posto) je pokazalo znakove infekcije adenovirusom.

Direktor javnog zdravstva Škotske Jim McMenamin rekao je Reutersu da utvrđuju je li adenovirus mutirao da izazove težu bolest ili bi mogao uzrokovati probleme "u tandemu" s drugim virusom, uključujući možda Sars-CoV- 2, virus koji uzrokuje COVID-19.

Britanski zvaničnici rekli su da "ne postoji veza" između slučajeva i vakcine protiv COVID-19, jer nijedno od djece oboljele od hepatitisa nije primilo vakcinu.

Andrea Amon, direktorica Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti u Štokholmu, rekla je da za sada nema veze između slučajeva niti povezanosti s putovanjem.

- Bolest se pojavila kod ranije zdrave djece - dodala je Ammon.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.