open-navfaktor-logo
search
Turizam
Mnogo urađeno na brendiranju Hercegovine, uskoro projekat i za plato ispod Starog mosta
Krenuli smo od rijeke Bune koja je naš pravi hercegovački biser, iako su i ostale naše rijeke ne manje lijepe, rekao je Temim
28.11.2019. u 14:54
get url
text

Predstavljanje rezultata projekta "RiTour – Valorizacija kulturne i prirodne baštine kroz prekograničnu saradnju urbanih turističkih destinacija na kraškim rijekama jadranskog bazena", održano je danas u Mostaru. Projekat RiTour je fokusiran na kraške rijeke jadranskog bazena – Jadro, Moraču i Bunu. Riječ je o projektu kojeg finansira Evropska unija, u okviru programa prekogranične saradnje Hrvatske, BiH i Crne Gore, a koji je provođen u Solinu u Hrvatskoj, Podgorici u Crnoj Gori, te u Blagaju, odnosno Mostaru. Posebno je naglašen doprinos ovog projekta koji je realiziran na rijeci Buni.

-Krenuli smo od rijeke Bune koja je naš pravi hercegovački biser, iako su i ostale naše rijeke ne manje lijepe. Ona je veliki turistički potencijal, ali od potencijala do destinacije je veliki put - kazao je Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice HNK, naglasivši kako je posljednjih godina mnogo urađeno na brendiranju Hercegovine, kao prostora za sportski i avanturistički turizam, a sve u cilju poboljšavanja turističke ponude Hercegovine.

Ramiz Bašić, viši stručni saradnik u Turističkoj zajednici HNK, rekao je kako je u realizaciji projekta na rijeci Buni realizirano nekoliko aktivnosti.

-Organizirali smo međunarodno takmičenje u mušičarenju, obnovili smo vodotok Bare. To je izletište na putu između Blagaja i Bune gdje smo imali zapuštenu površinu. Obnovljeno je i napravljena ribarska platforma. Osim te platforme napravljene su još dvije, jedna na ušću rijeke Bune, a druga u blizini rekreacinog centra Bunica - istaknuo je Bašić. Posebno je naglasio važnost zaštite mekousne pastrme kao izvorne riblje vrste s ovog područja.

Iz Turističke zajednice HNK najavili su za naredni period i provođenje četiri nova projekta, koja je odobrila Evropska unija, u ukupnoj vrijednosti od skoro 800 hiljada eura. Jedan od projekata odnosi se najviše na plato ispod Starog mosta u Mostaru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.