open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Mostarac optužen da je krijumčario migrante i nožem prijetio pripadnicima Granične policije
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ivana Stipića, zvanog Zuza (1984) iz Mostara, kojom ga tereti za krivična djela krijumčarenje ljudi i napad na ovlaštenu službenu osobu, saopćilo je Tužilaštvo.
12.01.2024. u 11:49
get url
text

- Optuženi se tereti da je 29.11.2022. godine, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, pokušao nezakonito prevesti pet migranata, državljana Turske, među kojima i maloljetne osobe, koje ne ispunjavaju uvjete za zakonit prelazak preko državne granice iz BiH u Hrvatsku, a radi njihovog daljeg nezakonitog prebacivanja prema zemljama EU-a - naveli su iz Tužilaštva.

Dodali su da je priliko hapšenja "uputio ozbiljnu prijetnju za sigurnost službenih osoba u vršenju službene radnje".

- Prema navodima optužnice, Stipić je krijumčarene osobe prevezao svojim vozilom i ilegalno poveo pješice, šumskim putem, prema neposrednoj blizini državne granice sa Hrvatskom, gdje je od policijskih službenika zatečen u izvršenju krivičnog djela. Optuženi se prilikom otkrivanja, oglušio na izdate naredbe policijskih službenika Granične policije BiH, te usmjeravanjem hladnog oružja-noža uputio ozbiljne prijetnje službenim osobama u vršenju službene radnje da će ih napasti hladnim oružjem, nakon čega je savladan i lišen slobode - navode iz Tužilaštva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.