open-navfaktor-logo
search
Napadač uhapšen
Muškarac porijeklom iz BiH preminuo nakon što je izboden u džamiji u Danskoj
Muškarac (75) porijeklom iz Bosne i Hercegovine preminuo je nakon što je u srijedu izboden šrafcigerom u džamiji u danskom Odenseu, prenio je list Ekstra Bladet.
02.07.2023. u 08:24
get url
text

Osumnjičen je 70-godišnjak, također bh. porijekla i njemu je nakon saslušanja određen pritvor od četiri sedmice zbog pokušaja ubistva, pišu Nezavisne novine.

- Nakon obdukcije kada se utvrdi uzrok smrti, odlučit ćemo da li će optužba biti preinačena u ubistvo - kazao je za načelnik dežurne policije Torben Jakobsen, prenosi Ekstra Bladet.

Osumnjičeni je tokom sudskog saslušanja rekao da se u srijedu pojavio u džamiji na Lisesmindeveju u Odenseu jer je želio da vidi da li će ga pustiti, s obzirom mu je već neko vrijeme bio zabranjen pristup džamiji.

Ali, prema riječima 70-godišnjaka, nastala je gužva, koja se završila tako što je 75-godišnjak izboden šrafcigerom.

Iako je i sam priznao da je on taj koji je žrtvu izbo nožem, on negira da je to bio pokušaj ubistva.

Naime, prema njegovim riječima, kod sebe je imao šrafciger za eventualnu samoodbranu.

Mediji prenose da je osumnjičeni 70-godišnjak ranije osuđivan na uvjetne kazne u vezi sa nasiljem u džamiji, koju koriste pripadnici bh. zajednice zbog čega mu je bio zabranjen ulazak u džamiju.

Oglasili su se i iz džemata Odense:

- Želimo vas obavijestiti da se 28. juna 2023. godine desilo ubistvo prije podne namaza u našim prostorijama BKIC-a. Policija još uvijek vrši istragu u našim prostorijama i svi su jako potreseni ovim događajem. Od posljedica napada preminuo je naš dragi džematlija hadži Sidik Gunić, dana 29. juna 2023. godine. Molimo Allaha da se merhumu smiluje, u Džennet ga uvede, a porodici podari potrebni sabur u ovim nevjerovatno teškim trenucima - navesli su iz džemata Odense.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.