open-navfaktor-logo
search
1.680 prijava
Na Novom Zelandu svećenici silovali stotine djece s posebnim potrebama
Vlasti Novog Zelanda utvrdile su stotine prijava zlostavljanja koje su počinili katolički svećenici. Optužbe, koje sežu decenijama unazad, svjedoče o raširenosti seksualnog i drugog zlostavljanja unutar Katoličke crkve.
05.02.2022. u 11:39
get url
text

New York Times piše kako su prijave o zlostavljanju podnesene protiv stotina pripadnika Katoličke crkve na Novom Zelandu. Između 1950. i 2021. navedeno je 1.680 prijava vezanih uz zlostavljanje koje su počinili pripadnici Katoličke crkve. Sumnja se kako je to samo vrh ogromnog ledenog brijega.

Optužbe su podignute protiv 14 posto cjelokupnog svećenstva na Novom Zelandu, većinom između 1960. i 1980., a većina slučajeva zlostavljanja bila je nad djecom u obrazovnim i drugim ustanovama pod nadzorom Crkve. Više od polovine svih prijavljenih zlostavljanja uključivalo je seksualno povređivanje ili druga fizička, emocionalna ili psihička zlostavljanja.

Oko 14 posto svih dokumentiranih prijava bilo je povezano s Marylands Special School i Hebron Trustom, dvije ustanove u Christchurchu za mlade s posebnim potrebama ili one iz rizičnih društvenih skupina.

Dužnosnik Katoličke crkve John Dew rekao je da je statistika o zlostavljanju "užasna" i "nešto čega se duboko srame".

- Čvrsto se nadam da će nam ovakve činjenice pomoći da se suočimo s tužnom stvarnošću. Crkva će iz toga učiti i potvrditi svoju predanost djelu zaštite - kaže Dew.

Prošle godine objavljene su mučne priče o zlostavljanju djece u novozelandskim crkvama i ustanovama.

U izvještaju se pokazuje da su vjerovatno najviše stradala autohtona maorska djeca, jer su 81 posto djece zlostavljane u socijalnim ustanovama Maori.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.