open-navfaktor-logo
search
Eksplozija u skladištu
Napad dronom na Krimu izazvao evakuaciju i kratkotrajno zatvaranje mosta
Napad dronom na skladište municije na Krimu podstakao je vlasti da evakuiraju sve u radijusu od pet kilometara i nakratko obustave drumski saobraćaj na mostu koji povezuje poluotok s Rusijom, rekao je u subotu regionalni guverner kojeg je postavila Moskva.
22.07.2023. u 14:56
get url
text
Napad dronom na Krim
Napad dronom na Krim

Sergej Aksjonov rekao je da je došlo do eksplozije u skladištu u Krasnohvardiiskeu u središnjem Krimu, ali nije izvijestio o šteti ili žrtvama. Snimke koje su podijelili državni mediji pokazuju gust oblak sivog dima na mjestu.

Aksjonov je rekao da je riječ o ukrajinskom napadu dronom, ali trenutno nema komentara iz Kijeva, javlja Reuters.

Do kratkog prekida saobraćaja na Krimskom mostu, oko 180 kilometara istočno od incidenta s dronom, došlo je pet dana nakon eksplozija koje su ubile dvije osobe i oštetile dio ceste, što je drugi veliki napad na most od početka rata.

Drumski i željeznički most od 19 kilometara vitalna je logistička veza za ruske snage, a često ga koriste i ruski turisti koji ljeti hrle na Krim.

Rusija optužuje Ukrajinu za izvođenje napada na most, a dužnosnici u Kijevu su ih dočekali bez preuzimanja direktne odgovornost.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da je most bio legitimna meta jer je bio vojna opskrbna ruta za Rusiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.