open-navfaktor-logo
search
Nepravomoćna presuda
Nasmrt pretukao gazdu pepeljarom: Čoban osuđen na 16 godina zatvora
Čoban Uroš Šuvira (38) iz Bosanskog Broda osuđen je danas na 16 godina zatvora zbog ubistva Zdravka Bosančića (87) kod kojeg je čuvao stoku.
13.11.2020. u 14:32
get url
text

Prvostepena presuda mu je izrečena u Okružnom sudu Banja Luka.

On je tokom ranijeg svjedočenja izrazio kajanje zbog ovog zločina, te tvrdio da se ne sjeća detalja kobnog dana i da je bio u alkoholisanom stanju.

Šuviru je optužnica teretila da je Bosančića ubio 26. januara ove godine u Gornjem Ratkovu kod Ribnika. Njemu je porodica Bosančić osigurala smještaj i čobanski posao, a kritične večeri je došlo do kraćeg verbalnog sukoba između njega i Zdravka, nakon čega je nasrnuo na starca.

- U namjeri da ga liši života zadao mu je više udaraca šakama i keramičkom pepeljarom po glavi i tijelu. Pepeljarom ga je udario najmanje šest puta u glavu nanijevši mu višestruke povrede i prelome. Polomio mu je gornju vilicu, nos, rebra od petog do devetog, te ga je i šakama stezao oko vrata. Usljed toga došlo je do obimnog krvarenja u mozgu usljed čega je Zdravko preminuo oko 22 sata - navodi se u optužnici.

Nakon zločina pozvao je porodicu žrtve, te im saopćio da je Bosančić umro od srčanog udara, a onda počistio tragove krvi, te žrtvi presvukao košulju. Međutim, ubistvo je brzo rasvijetljeno.

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić kazao je danas da na strani Šuvire nije utvrđena nijedna olakšavajuća okolnost, a da to svakako nije ni priznanje da je djelo počinio pod dejstvom alkohola.

- Ovaj sud nije našao nikakve olakšavajuče okolnosti, naprotiv. Bio je prihvaćen kod porodice Bosančić, kod njih je obavljao određene poslove i bio sa njima pod istim krovom. Bez ozbiljnog razloga je nanio oštećenom teške povrede koje su imale smrtnu posljedicu - kazao je Jukić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.