open-navfaktor-logo
search
Privedeno 219 osoba
Neredi i sukobi s policijom na protestima protiv penzione reforme u Francuskoj
Na protestima protiv penzionih reformi, koje je francuska vlada u četvrtak usvojila mimo parlamenta, u večernjim satima izbili su neredi. Policija je, između ostalog, upotrijebila suzavac protiv demonstranata i privela 219 osoba.
17.03.2023. u 08:13
get url
text

Penziona reforma jedan je od glavnih reformskih projekata francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Njena centralna tačka je podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine. Osim toga, trebalo bi povećati broj godina potrebnih za uplatu u penzioni sistem, a minimalna penzija bi trebala porasti na 1.200 eura.

Nakon potvrde u Senatu, francuska vlada je tada odlučila da samu reformu usvoji u četvrtak, neposredno prije zakazanog glasanja u Narodnoj skupštini, gdje nije imala zagarantovanu većinu, što joj omogućava poseban ustavni instrument. Vlada tvrdi da je to hitna reforma, bez koje će se urušiti penzioni sistem.

Taj potez naišao je na glasno negodovanje opozicionih političara, koji su, između ostalog, pjevali francusku himnu tokom govora premijerke Elisabeth Borne u parlamentu. Prema prognozama, zbog te odluke očekuje se i izglasavanje nepovjerenja Vladi.

FOTO: AA

Nakon odobravanja reforme, kojoj se protive i sindikati, demonstranti su se u četvrtak uvečer počeli okupljati na ulicama francuskih gradova. Protesti su prijavljeni u Marseilleu, Dijonu, Nantu, Rennesu, Rouenu, Grenobleu, Toulouseu i Nici. U Parizu se oko 6.000 demonstranta okupilo na Place de la Concorde.

Bilo je i nereda i sukoba s policijom. Demonstranti su zapalili vatru na sredini trga i gađali policiju raznim predmetima. Policija je, između ostalog, upotrijebila vodeni top i suzavac kako bi oslobodila trg. Privedeno je 219 osoba, navodi francuska novinska agencija AFP.

Sindikati predviđaju nastavak protivljenja reformama i još jedan dan masovnih štrajkova i protesta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.