open-navfaktor-logo
search
Uštede
Njemački grad gasi grijanje u kancelarijama, radnicima dijeli jakne
Grad Villingen-Schwenningen na jugozapadu Njemačke ove zime uvodi mjere za uštedu energije, zbog kojih u javnim ustonavama gasi grijanje, a radnicima nude besplatne zimske jakne.
24.11.2022. u 11:51
get url
text

Zbog energetske krize koju je potaknuo rat u Ukrajini, mnoge kompanije, zvaničnici i administracije ograničili su grijanje na minimalno. U javnim ustanovama u Villingen-Schwenningenu, grijanje na termostatu bit će organičeno na 19 stepeni Celzijusa.

Kako bi pomogli radnicima da se zagriju, grad je naručio oko 1.600 jakni s gradskim grbom po cijeni od 28,5 eura po komadu.

Madlen Falke, glasnogovornica Gradske uprave, izjavila je za televiziju SWR da uz ove sobne temperature i prirodu posla, osoblje brzo osjeti hladnoću.

Falke je istakla da dizajn uniforme također ima za cilj da ojača osjećaj zajedništva i identifikacije sa poslodavcem.

Kreissparkasse banka u obližnjem Ludwigsburgu također svojim zaposlenima osigurava zimsku odjeću. U ponudi su jakna i zimske rukavice jer je i u toj banci grijanje ograničeno na maksimalnih 19 stepeni.

Sindikat IG-Metall u Reutlingenu i Stuttgartu kritikovao je snižavanje sobne temperature radi uštede energije.

Ralf Jaster, sekretar sindikata IG-Metalla u Reutlingenu, rekao je za SWR da jakna od flisa ne pomaže kod hladnih nogu.

- Kucanje u rukavicama ne funkcioniše - rekao je Jaster. 

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u srijedu da su njemačka skladišta plina sada u punom kapacitetu, a da će prvi terminali ukapljenog prirodnog plina u toj zemlji postati operativni za nekoliko sedmica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.