open-navfaktor-logo
search
LOT Polish Airlines
Nova direktna aviolinija Varšava-Sarajevo-Varšava
Na ceremoniji održanoj danas na Međunarodnom aerodromu Sarajevo (MAS), svečano je dočekan prvi let nove aviolinije kompanije LOT Polish Airlines na relaciji Varšava-Sarajevo-Varšava.
30.05.2022. u 21:38
get url
text
Aerodrom Sarajevo
Aerodrom Sarajevo

Ceremoniji su prisustvovali, Uprava Međunarodnog aerodroma Sarajeva, članica Upravnog odbora LOT Polish Airlines Katarzyna Piskorz, predstavnik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Faruk Čaluk, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Poljske Szymon Szynkowski vel Sęk, poljski ambasador u BiH Jaroslaw Lindenberg, direktor USAID BiH Odjela za ekonomski razvoj Karl Wurster i zamjenik ministrice vanjskih poslova u BiH Josip Brkić.

Prilikom obraćanja medijima, istaknuta je važnost i uloga nove rute u rastućoj turističkoj potražnji za Bosnom i Hercegovinom te je predstavljeno niz marketinških i prodajnih aktivnosti za povećanje rezervacija iz Poljske, kao i planovi za korištenje prilika koje Aerodrom Varšava nudi za stvaranje dodatne potražnje i rezervacija s drugih ključnih izvornih tržišta za Bosnu i Hercegovinu.

Pokretanje ove rute je rezultat pregovora između LOT Polish Airlinesa i JP Međunarodnog aerodroma Sarajevo, uz podršku USAID Turizam, a sve u cilju proširenja zračne povezanosti države s ciljem poticanja privrednog razvoja kroz turizam.

- Otvaranje direktne zračne veze između Varšave i Sarajeva, kojom upravlja aviokompanja LOT, još je jedna potvrda rastuće aktivnosti Poljske u regiji zapadnog Balkana. Nadam se da će to ne samo olakšati poljskim hodočasnicima dolazak u Međugorje, već će postati i katalizator za još življu ekonomsku političku i kulturnu suradnju između Poljske i Bosne i Hercegovine - rekao je državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Poljske, Szymon Szynkowski vel Sęk.

Otvaranje zračne linije između glavih gradova BiH i Poljske pozdravila je Katarzyna Piskorz. 

- Drago nam je da će uz let koji traje manje od dva sata, Poljaci imati priliku da iskuse jedinstveni šarm Sarajeva te vide važne historijske lokalitete kao što je sarajevski Tunel spasa, ali i uživaju u opuštenoj atmosferi i čarobnoj balkanskoj kuhinji. Isto tako će i Varšava, grad pun historijskih spomenika i kulinarskih specijaliteta, biti pristupačniji za kratki izlet - izjavila je Piskorz.

Na značaj tog projekta ukazao je direktor MAS-a Alan Bajić, izražavajući zadovoljstvo povodom početka letova najveće poljske aviokompanije Lot Polish Airlines.

- Uspostavljanje direktne aviolinije između Sarajeva i Varšave od velikog je značaja za razvoj turizma i privrede Bosne i Hercegovine kao i jačanje ekonomskih veza. Za MAS početak letova na relaciji Sarajevo - Varšava,  posebno je važan zbog povećanja ponude destinacija ali i zbog činjenice da će aviokompanija Lot Polish Airlines našim putnicima  ponuditi opcije transfera do brojnih destinacija putem svog čvorišta u Varšavi - rekao je Bajić

Uspostavljanje aviolinije Varšava-Sarajevo, koja je rezultat intenzivne saradnje MAS-a sa USAID-ovim Projektom razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam), pozdravio je Karl Wurster. 

- Međunarodni aerodrom Sarajevo nije samo kapija glavnog i najposjećenijeg grada, već i cjelokupne Bosne i Hercegovine, te će povećanje broja aviolinija i putnika na ovom aerodromu imati snažan ekonomski utjecaj na cjelokupnu državu - napomenuo je Wurster. 

Zadovoljstvo istim povodom iskazao je predstavnik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Faruk Čaluk, poželjevši dobrodošlicu gostima iz Poljske koji su u Sarajevo stigli prvim direktnim letom.

- Sarajevo je jedan od onih svjetskih gradova koji se s pravom nazivaju mjestom susreta istoka i zapada, i sigurni smo da je posjeta Sarajeva nezaboravno iskustvo. Gostima želimo ugodan boravak, a radujemo se ponovnom susretu u Varšavi - poručio je Čaluk.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić istakao je važnost uspostavljanja ove linije za obje zemlje te zaželio dobru popunjenost letova aviokompaniji Lot Polish Airlines.

Letovi će se odvijati pet puta sedmično, svakog ponedjeljka, utorka, četvrtka, petka i nedjelje, a karte su već dostupne online putem web stranice www.lot.com kao i na šalteru prodaje karata na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, te putem web stranice www.sia.ba, saopćeno je iz ovog aerodroma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.