open-navfaktor-logo
search
Rang-lista
Obralija: Perica Stanić ubjedljivo vodi u izboru za novog direktora SIPA-e
Zamjenik predsjednika Nezavisnog odbora naveo je kako je prije nekoliko trenutaka potpisao listu uspješnih kandidata sa podacima iz PIO-a i MUP-a RS o penzionisanju
04.11.2019. u 19:15
get url
text

Na sjednici Nezavisnog odbora Parlamenta BiH konačno je sačinjena rang-lista kandidata za novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Kako je večeras za Faktor kazao Enes Obralija, zamjenik predsjednika Nezavisnog odbora, Perica Stanić dobio je ubjedljivo najviše bodova, i to 96,25 od maksimalnih 100.

- Slijede ga Darko Ćulum, a treći je Žarko Laketa. Goran Zubac nije se plasirao na listu uspješnih kandidata, jer nije ostvario 50 posto potrebnih bodova – kazao je Obralija.

Naveo je kako je prije nekoliko trenutaka potpisao listu uspješnih kandidata sa podacima iz PIO-a i MUP-a RS o penzionisanju.

- Istakao bi da se sva tri kandidata nalaze u istoj poziciji. Stanić, Ćulum i Laketa ispunjavaju uvjete za penziju, pa se s tog aspekta nalaze u istoj poziciji. Goran Zubac ne ispunjava uvjete za penziju, ali se, još jednom ponavljam, nije plasirao na listu uspješnih kandidata - objasnio je Obralija.

Lista sada, navodi Obralija, ide na ruke Draganu Mektiću, ministru sigurnosti u Vijeću ministara BiH.

Iako aktuelnom direktoru Staniću mandat istječe sutra – 5. novembra, Obralija kaže kako on ne napušta ovu funkciju i ostaje na čelu SIPA-e, dok ga organ nadležan za imenovanje, a to je Vijeće ministara BiH, ne razriješi i imenuje novog direktora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.