open-navfaktor-logo
search
Proizvodnja pokrenuta
Općina Novi Grad i kompanija Zrak potpisali sporazum o zapošljavanju novih 15 radnika
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i v.d. direktora kompanije Zrak d.d. Sarajevo Edin Čano potpisali su danas u Sarajevu sporazum "Sufinansiranje obuke nezaposlenih i pripravnika za poznatog poslodavca".
17.03.2023. u 15:20
get url
text

Sporazumom će biti obuhvaćeno 15 osoba čije će zaposlenje i obuku u kompaniji Zrak finansirati Općina Novi Grad.

Efendić je naveo da je to dokaz da oni ne odustaju od kompanije Zrak iako je u decembru 2022. podnesen zahtjev za stečaj, te dodao da  je proizvodnja u ovoj godini pokrenuta i da više nije prekidana.

- Važno nam je da kroz ovaj program dovedemo mlade ljude kojima će iskusni radnici prenijeti znanja kako bi nastavili prepoznatljiv posao Zraka u oblasti optike - rekao je Efendić.

Čano je rekao da Zrak ima ugovore sa stranim kompanijama i domaćom namijenskom industrijom i da bi uz malu pomoć vlasti mogao postati samoodrživa firma.

Smatra da bi Zrak i samo sa ugovorima sa bh. firmama uspio opstati sa sadašnjih 55 radnika, koliko je ostalo od prijeratnih 3.800.

Čano je izjavio da bi, ukoliko planirana modernizacija bude realizovana, moglo biti zaposleno još 30 do 40 radnika.

Istaknuto je da su Pretis, BNT i Binas prije nekoliko godina bili u sličnoj situaciji u kojoj je Zrak danas, ali da su uspjeli prevazići probleme i nastaviti poslovati, te da Zrak još ima dobre šanse za uspjeh.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.