open-navfaktor-logo
search
Presuda
Općinski novac dijelio bez tendera: Hamdija Lipovača pravosnažno osuđen, obavezan vratiti 48.944,65 KM
Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je prvostepenu presudu Općinskog suda u Bosanskoj Krupi kojom je bivšem načelniku općine Bihać Hamdiji Lipovači (44) iz Bihaća, izrekao uvjetnu osudu zbog nesavjesnog rada u službi, kojom mu je utvrdio kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.
02.09.2020. u 15:45
get url
text

Sud je istovremeno odredio da se zatvorska kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

- Kantonalni sud u Bihaću je ujedno uvažio žalbu oštećenog Grada Bihaća i preinačio prvostepenu presudu na način da je osuđenog Lipovaču obavezao da na ime naknade štete Gradu Bihaću isplati 48.944,65 KM - saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva u Bihaću.

Optužnicom se Lipovači stavlja na teret da je 7. januara 2009. godine, u Bihaću, kao službena osoba u svojstvu načelnika Općine Bihać, suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, bez provedene tenderske procedure, u ime Općine Bihać, sa izvjesnom kompanijom "Kentrik Europe B. V." zaključio Sporazum za izradu studije izvodljivosti o vodnim resursima Općine Bihać.

Istog dana, osnovom plaćanja obaveze preuzete navedenim sporazumom, donio je zaključak o prenosu sredstava na osnovu kojeg je služba računovodstva izvršila isplatu novčanih sredstava u visini od 48.944 KM, za koju isplatu Općina Bihać nikad nije dobila odgovarajuću protučinidbu, a na koju posljedicu je pristao.

Na taj način je oštetio Općinu Bihać za iznos od 48.944 KM. Optuženi je kao službena osoba u Federaciji, povredom zakona, očito nesavjesno postupio u vršenju dužnosti, uslijed čega je nastupila imovinska šteta koja prelazi iznos od 10.000 KM.

Na ovu presudu nije moguća žalba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.