open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba položaja
Optužen zamjenik pravobranioca RS: Nezakonitim radnjama pogodovao ocu
Tužilaštvo RS-a podiglo je optužnicu protiv Zorana Basraka, zamjenika pravobranioca RS u sjedištu Prijedor, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.
17.11.2023. u 16:58
get url
text

Prema navodima optužnice, Basrak se tereti da je u periodu od 30. jula 2014. godine do 5. novembra 2016. godine, na području Bosanskog Novog i Prijedora, u svojstvu službenog lica, kao zamjenik pravobranioca, postupao u upravnom postupku u predmetu Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) Banja Luka, pokrenutom po zahtjevu njegovog oca B. B.

Postupak se odnosio na priznavanje prava vlasništva zemljišta uzurpacijom.

Radilo se o šumi nad kojom je promijenjena svojina sa dotadašnjeg titulara Nezavisne Države Hrvatske u korist Republike Srpske.

- Iako je bio svjestan da postoje suprotni interesi RS-a čiji je zakonski zastupnik sa jedne strane i njegovog oca sa druge strane, u namjeri da svom ocu pribavi imovinsku korist u vidu predmetne nekretnine, nije zatražio svoje izuzeće u tom postupku. Iskoristio je svoj položaj i ovlaštenje i svjesno propustio izjaviti žalbu na rješenje RUGIPP-a, a potom i pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe - stoji u optužnici. 

Nizom nezakonitih postupaka Basraka, u javnim evidencijama izvršena je uknjižba prava svojine na nekretninama u korist njegovog oca, a RS-u učinjena šteta.

Optužnicu je potvrdio Okružni sud Banja Luka. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.