open-navfaktor-logo
search
Premijer potvrdio
Orban: Mađarska će ratifikovati članstvo Švedske i Finske u NATO-u početkom 2023.
Mađarska će ratifikovati članstvo Švedske i Finske u NATO-u početkom 2023. godine, izjavio je u četvrtak mađarski premijer Viktor Orban.
24.11.2022. u 22:26
get url
text

- Mađarska će sigurno dati podršku njihovom pristupanju, nakon što to učini Vlada, to će učiniti i parlament - rekao je Orban.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u u junu ove godine, što je odluka podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine. Međutim, Turska je kao članica NATO-a izrazila primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritizirajući Švedsku i Finsku zbog tolerisanja pa čak i podrške terorističkim grupama.

Tri države potpisale su trilateralni memorandum o razumijevanju na samitu NATO-a u junu u Madridu, koji predviđa da Finska i Švedska više neće pružati podršku YPG/PYD-u, odnosno sirijskom ogranku terorističke organizacije PKK-a, niti terorističkoj organizaciji FETO, koja je odgovorna za neuspjeli pokušaj vojnog udara u Turskoj.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK, koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija Turske, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, odgovoran je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare. YPG je sirijski ogranak te terorističke organizacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.