open-navfaktor-logo
search
Prisjelo mu
Osuđen na uvjetnu i novčanu kaznu: Policajcu iz Gacka bilo malo 50, pa uzeo 100 KM mita
Okružni sud Banja Luka osudio je Branka Vukovića, pripadnika MUP-a RS-a zaposlenog u Policijkoj stanici Gacko, na uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora, koja se neće izvršiti ako u roku od dvije godine ne ponovi krivično djelo, kao i na novčanu kaznu od 3.000 KM zbog primanja 100 KM mita.
06.04.2023. u 14:28
get url
text

Optužnicu protiv njega je podiglo Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Tužilaštva RS-a.

U optužnici se navodilo da ga je radni kolega policajac zamolio da pomogne njegovom poznaniku iz Vogošće čiji su radnici imali poteškoće u pribavljanju odgovarajuće veterinarske dokumentacije za stoku (trinaest krava) koju su kupili na stočnoj pijaci i trebali prevesti iz Gacka u Vogošću.

Dodaje se da je Vuković zatim razgovarao sa veterinarom koji mu je objasnio zašto nije moguće dobiti spornu dokumentaciju. Ipak, navodi se u optužnici, Vuković je u avgustu 2018. godine pustio kamion namijenjen za prijevoz stoke, iako je znao da nemaju validnu dokumentaciju.

Zatim je na samom izlazu iz Gacka teretno vozilo pretekao službenim vozilom policije i zaustavio ga, te saopćio da ih ipak ne može pustiti dalje.

- Nakon što su mu ponudili da ga "počaste" sa 50 KM, kako bi ih pustio da nastave put za Vogošću, odgovorio je da je to malo, da bi potom pristao na iznos od 100 KM - stajalo je u optužnici.

Nakon što mu je vozač predao dokumentaciju unutar koje je bilo 100 KM, Vuković je uzeo novac i pustio kamion da nesmetano nastavi put, čime je počinio krivično djelo primanje mita.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.