open-navfaktor-logo
search
Sudu postavio "uvjet"
Osuđivan i za ubistva, silovanje: Petković pristao na pet godina zatvora zbog iznude, pa se predomislio
Dobojlija Mišo Petković (43), optužen za krivična djela iznuda i zelenaštvo počinjeno u oktobru prošle godine u Banjoj Luci, pristao je na sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivice i kaznu na pet godina zatvora, ali se potom predomislio.
06.03.2023. u 13:23
get url
text

Na današnjem ročištu u Okružnom sudu Banja Luka izjavio je da "nije sporno" da ga proglase krivim i osude, ali je postavio "uvjet", da se prethodno sasluša oštećena u ovom slučaju jer tvrdi da nije govorila istinu.

Petković je optužen da je radnici sportske kladionice u Banjoj Luci posudio novac uz zelenašku kamatu pa je natjerao da mu da šifre i ključ nakon čega je ukrao cigarete i novac ukupne vrijednosti blizu 12.000 KM.

On je ranije osuđivan na dugogodišnje zatvorske kazne. Sud u Doboju ga je 2011. godine osudio na 20 godina zbog silovanja i ubistva komšije, dok ga je sud u Novom sadu osudio na 15 godina također zbog ubistva, a koje je počinio dok je bio na slobodnom vikendu služeći prethodnu kaznu.

- Kriv sam i treba da odgovaram. Međutim, treba da se sasluša oštećena da me pogleda u oči i kaže da li sam bio kod nje u stanu i dao joj dio novca ili nisam. Nije ona posudila samo 350 KM - izjavio je danas Petković u banjalučkom Okružnom sudu.

Njegov branilac, advokat Aleksandar Jokić, kojem je Petković danas otkazao punomoć, potvrdio je da je postojao sporazum sa tužilaštvom oko priznanja krivice, te da je Petković prvo bio saglasan, pa se poslije predomislio, zbog čega je sada "narušen odnos povjerenja između branioca i klijenta".

Optužnica Petkovića tereti da se prošle godine zbližio sa radnicom jedne kladionice, saznao da ona živi u teškoj materijalnoj situaciji, da je razvedena i brine se o maloljetnom bolesnom djetetu.

Precizirano je da joj je posudio 350 KM i obavezao je da sačini potvrdu kojom se obavezuje da će vratiti posuđeni iznos kao i da će vratiti još 350 KM na ime kamate.

Dodaje se da je potom vršio pritisak na nju, spominjao prilike iz njenog privatnog života, te traži od nje da vrši uplate u kladionici u njegovo ime.

- Govorio joj da je ležao za ubistvo i da njemu ništa nije ubiti, da nikom ne smije govoriti jer ima dobre veze i radi za policiju - stoji u optužnici.

Optužen je i da je u oktobru prošle godine, prijetio oštećenoj i govorio joj da će doći "da se poigra sa njom i njenim malodobnim sinom… ", a kritičnog dana je prisilio da uđe u njegovo vozilo.

- Vozao ju je po Banjoj Luci autom, dodirivao po nogama pištoljem i prijetio da će ubiti i nju i dijete ako mu ne da ključ od kladionice i šifre za alarm i sef, što je ona odbila - stoji u optužnici.

Nakon toga je uperio pištolj u pravcu oštećene i rekao da, ako to ne učini "niko neće biti živ".

- Oštećena je iz straha za svoj život i život svog djeteta, dala šifru, ključ i objasnila način djelovanja, nakon čega je optuženi iz sefa uzeo novac u iznosu od 7.358 KM i novac od vaučera u iznosu od 3.155 KM, te cigarete raznih robnih marki u vrijednosti od 1.165 KM - stoji u optužnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.