open-navfaktor-logo
search
AUTOMAFIJA
Osumnjičeni za ubistvo policajaca u Sarajevu traži prenos predmeta na Sud BiH
Odbrana Srećka Trifkovića tvrdi da je on ima pravo na suđenje pred nadležnim sudom, te da je krajnje je neprofesionalno provedena istraga i pravo oštećenih na efikasan krivični postupak
16.11.2018. u 15:05
get url
text

Odbrana Srećka Trifkovića, osumnjičenog za ubistvo dva sarajevska policajca, zatražila je od Tužilaštva BiH preuzimanje predmeta u svoju nadležnost, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Nakon što je krajem oktobra ove godine Srećku Trifkoviću sarajevski Kantonalni sud odredio pritvor zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ubistva, advokatice Nina Kisić i Tatjana Savić su od Državnog tužilaštva zatražile preuzimanje nadležnosti.

Kisić je istakla da je ovo tužilaštvo jedino u BiH koje ima sredstva i mogućnosti da pravilno i potpuno preduzme sve istražne radnje radi otkrivanja pravog počinioca krivičnih djela za koje se Trifković, kako je kazala, neosnovano sumnjiči.

Trifkoviću je pritvor određen zbog opasnosti da bi mogao uticati na svjedoke, prikriti dokaze, ponoviti krivično djelo i, istovremeno, zbog opasnosti da bi moglo doći do uznemirenja javnosti.

On je pred Sudom BiH, u predmetu “Volan”, optužen zajedno s još 23 osobe zbog sumnje da se radi o organizovanoj grupi u vezi s krađom automobila, krijumčarenjem, daljom prodajom, izmjenom oznaka, iznuđivanjem otkupa i rastavljanjem dijelova ukradenih vozila zbog dalje prodaje. U ovom slučaju je pušten da se brani sa slobode.

Odbrana osumnjičenog je, kako je rekla Kisić, na ročištu za određivanje pritvora, tražila prenos nadležnosti na Državni sud, pojasnivši da je sud dužan da pazi na svoju stvarnu i mjesnu nadležnost i da svoju odluku adekvatno obrazloži. Prema njenim riječima, Kantonalni sud u Sarajevu je u cijelosti propustio to da učini.

- Odbrana osumnjičenog Trifkovića ovaj zahtjev za prenos nadležnosti izjavljuje iz nekoliko razloga. Srećko Trifković ima pravo na suđenje pred nadležnim sudom, krajnje je neprofesionalno provedena istraga i pravo oštećenih na efikasan krivični postupak - navela je advokatica Kisić.

Također je istakla da u predmetu “Volan” postoji Odluka o nadležnosti Suda BiH za krivična djela iz generičke grupe krivičnih predmeta koja se stavljaju na teret njihovom branjeniku. Govoreći o neprofesionalno provedenoj istrazi, Kisić je kazala da je Trifković poligrafski testiran, a rezultat je pokazao da “nije učestvovao u ubistvu policajaca i teškoj krađi i da nema nikakvih saznanja o ovim događajima”.

- Međutim, problematično je što nije izvršeno pretresanje stambenog objekta koji koristi Trifković, a posebno je problematična činjenica da nisu izuzeti, ni pregledani, nikakvi odjevni predmeti osumnjičenog - dodala je Kisić.

Kako je rekla, porodice ubijenih policajaca imaju pravo na profesionalno sprovedenu istragu s ciljem identifikacije stvarnog počinioca.

Trifković je osumnjičen za ubistvo dva policajca u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Ubistvo se dogodilo 26. oktobra kada je pucano na policijsku patrolu. Na licu mjesta ubijen je policajac Adis Šehović, a teške povrede zadobio je Davor Vujnović, koji je u bolnici podlegao povredama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.