open-navfaktor-logo
search
Svečano
Otvorena fabrika Lasta Čapljina: Prepoznatljivi proizvodi ponovo na domaćem i inozemnim tržištima
Čapljinska fabrika keksa "Lasta", nakon uspješne probne proizvodnje slastica, svečano je otvorena u srijedu u Čapljini.
18.05.2022. u 15:05
get url
text

Otvaranju su prisustvovale brojne zvanice iz privrednog, političkog i društvenog života zemlje i šire.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, čije je ministarstvo u sklopu dodjele sredstava za kapitalne investicije prošle godine podržalo realizaciju ovog projekta, podsjetio je da Čapljina i njena "Lasta" imaju dugogodišnju tradiciju proizvodnje keksa te da se današnjim otvorenjem ova tradicija samo nastavlja, na zadovoljstvo svih njenih potrošača.

- Drago nam je da su prepoznatljivi Lastini proizvodi ponovo na domaćem i inozemnim tržištima. Sretni smo da kroz podršku ovakvim investicijama imamo priliku doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta i rastu izvoza koji su garant unapređenja bosanskohercegovačke ekonomije, a Federalno ministarstvo poljoprivrede je tu da podrži svaki sličan projekat - rekao je ministar Dedić.

Federalni ministar je čestitao biznismenu i vlasniku "Laste" Petru Ćorluki, kao i svim uposlenicima, koji su, kako je rekao, odličan primjer izvrsnosti.

- Oko 40 miliona maraka je iznosila investicija u rekonstrukciju i modernizaciju proizvodnih pogona i zato danas svi ovdje svjedočimo da se radi o najsavremenijim postrojenjima koji ispunjavaju sve evropske i svjetske standarde, kao i zahtjeve tržišta. Posebno sam sretan da će udio sirovina za proizvodnju biti nabavljan od lokalnih proizvođača i da će se on vremenom povećavati - istaknuo je ministar Dedić, saopćila je Vlada FBiH.

Iz ove kompanije najavljene su i investicije za podizanje i sadnju plantaža smokvi i lješnjaka, koji će služiti kao sirovina, a što će dodatno pospješiti domaću proizvodnju i biti podrška domaćim poljoprivrednim proizvođačima. U sklopu modernizacije ove kompanije, na objekt su postavljeni solarni paneli koji će omogućiti proizvodnju struje za vlastite potrebe.

Ministar je ovom prilikom uputio i čestitke kompaniji Violeta, čiji je vlasnik također Petar Ćorluka, na društvenoj odgovornosti prema zajednici, koju je pokazala više puta, a jedna je od prvih privatnih kompanija koja je pomogla građanima i zdravstvenim ustanovama, bolnicama u vrijeme pandemije tokom 2020. godine, dodaje se u saopćenju. 

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg čestitao je Petru Ćorluki  i njegovim saradnicima koji su, kazao je, podigli "Lastu" iz pepela. Dodao je kako je Vlada HNK svjesna izazova i poteškoća s kojima se privrednici suočavaju i nose te da kontinuirano poduzima mjere kako bi unaprijedila poslovno okruženje i omogućila lakše investiranje bez kojeg, smatra, nema boljitka niti sigurne sutrašnjice.

Iz fabrike su ranije kazali kako je prvenstveni cilj proizvodnjom zadovoljiti domaće potrošače, ali isto tako i osigurati plasman proizvoda za evropsko tržište, čime bi zauzeli značajno mjesto na ekonomskoj listi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.