open-navfaktor-logo
search
Fiskalizacija u FBiH
Poslodavci: Nakon cjelodnevnog kucanja računa, storniranja, dobit ide Poreznoj, to treba mijenjati
Mnogi porezni obveznici u Federaciji BiH neevidentiranjem prometa ili neizdavanjem računa pokušavaju izbjeći uplaćivanje PDV-a u državne budžete i novac zadržavaju na svojim privatnim računima.
06.01.2021. u 07:24
get url
text
Fiskalna kasa

Time nanose štetu ne samo svim budžetima u FBiH već i građanima koji su taj porez uredno platili.

Ovaj problem Vlada FBiH je željela riješiti ponuđenim izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima, ali je zakon oboren posljednji put u oktobru na Zastupničkom domu FBiH.

Predlagač izmjena zakona nije tražio mišljenje Porezne uprave FBiH

Razlog je što se izmjenama, prema mišljenju zastupnika, dodatno žele opteretiti porezni obveznici kupovinom novih fiskalnih uređaja koji u prosjeku koštaju oko 800 KM. Također, ponuđenim izmjenama zastupnici nisu vidjeli garancije da će one doprinijeti smanjenju sive ekonomije.

VEZANI TEKST - Burno na sjednici: Pale izmjene Zakona o fiskalnim sistemima, da li se htjelo od privrede oteti još 67 miliona KM

U Poreznoj upravi Federacije BiH, koje se direktno tiče ovaj zakon, zatražili smo da nam ukažu na dobre i loše strane ponuđenog Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima, međutim odgovoreno nam je da ne mogu komentirati. Razlog je, obrazložili su nam, što predlagač zakona (Ministarstvo finansija FBiH) nije od Porezne uprave FBiH tražio mišljenje kod izrade izmjena zakona, a trebalo je.

Razgovarali smo sa Adnanom Smailbegovićem, predsjednikom Udruženja poslodavaca FBiH.

- Fiskalizacija je zaista potrebna, to odgovara i nama i državi, ali da bi bila efikasna, ključne su dvije stvari. Danas vi cijeli dan kucate na fiskalnom uređaju i na kraju dana, kada sve završi, ide kompletan promet prema Poreznoj upravi. Novo rješenje trebalo bi da bude način da zaista kada se račun otkuca, da on odmah ide prema Poreznoj upravi, da nema tog velikog storniranja. Ima storniranja, ali smanjena je mogućnost zloupotreba - govori nam Smailbegović i dodaje:

- Druga stvar, veoma je važno da se ne certificiraju hardvreski uređaji, nego softver da se certificira, da se možete nakačiti na bilo kakav fiskalni uređaj. Da se možete nakačiti na obični računar. To je rješenje koje je u Hrvatskoj. Dakle, softver je bitan, a vi onda uređaj kupite, nabavite kakav hoćete. I treća stvar, što je nama bilo važno, jeste da se fiskalizacija ukine u veleprodaji. Naime, fiskalizacija ima smisla u krajnjoj potrošnji, a to je maloprodaja. A vi ako imate između firmi transakcije, ta fiskalizacija ne služi ničemu jer vi i tako izdajete fakturu na kojoj ima ime i prezime kupca... To samo otvara mogućnosti nekih zloupotreba. To su stvari na kojima smo insistirali.

Iz izmjena izostavljene igre na sreću

Upitali smo Smailbegovića kako gleda na to da se iz predloženih izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim sistemima izuzima djelatnost igara na sreću. Obrazloženje je kako je ova djelatnost putem posebnog IT sistema povezana sa Poreznom upravom, na taj način dostavlja svoj promet u realnom vremenu na server Porezne uprave.

- Ne znam, nisam se time bavio - odgovorio nam je Smailbegović.

Podsjećanja radi, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima razmatran je 14. oktobra prošle godine na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Prijedlog je nakon glasanja zastupnika pao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.