open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo ZHK
Potvrđena optužnica protiv duševno bolesnog sina koji je nasmrt pretukao oca u Hercegovini
Kantonalno tužilaštvo Zapadno-hercegovačkog kantona (ZHK) okončalo je istragu i podiglo optužnicu protiv A. P. iz Humca, općina Ljubuški, zbog sumnje da je u neuračunljivom stanju ubio oca Vitu, a optužnicu je potvrdio Kantonalni sud u Širokom Brijegu, saopćilo je Tužilaštvo.
14.11.2023. u 15:34
get url
text

Kako navode iz Tužilaštva ZHK, A. P. se tereti da je 09.08.2023. godine, oko 18 sati, u neuračunljivom stanju zbog hronične duševne bolesti psihotičnog karaktera - paranoidne šizofrenije, u namjeri da ga usmrti, svog oca V. P. oborio na pod, a potom ga više puta nogama i rukama snažno udarao u predjelu glave i gornjeg dijela tijela, te u više navrata iz dnevnog boravka kroz hodnik odlazio do kupatila i vraćao se do mjesta gdje je V. P. ostao ležati na podu.

VEZANI TEKST - Ubistvo u Hercegovini: Duševno bolesni sin nasmrt pretukao oca

Potom ga je nastavljao snažno udarati, čime mu je nanio teške tjelesne povrede usljed čega su kod V. P. nastupila oštećenja za život važnih moždanih centara te je na tom mjestu preminuo.

Sud je po prijedlogu Tužilaštva pritvorio osumnjičenog te mu potom pritvor produžio do izricanja prvostepene presude, odnosno najduže dvije godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.