open-navfaktor-logo
search
Nepomirljive nesuglasice
Premijer Nizozemske i vlada podnijeli ostavku zbog spora oko imigracione politike
Nizozemski premijer Mark Rutte najavio je u petak ostavku vlade nakon što se četverostranačka koalicija raspala zbog neslaganja oko imigracione politike.
08.07.2023. u 12:39
get url
text

Na konferenciji za novinare nakon sastanka koalicionih stranaka o pooštravanju imigracione politike, Rutte je rekao da su nesuglasice nepomirljive.

On je rekao da će odmah podnijeti ostavku Vlade kralju Willem-Alexanderu. Dodao je da će zvaničnici prvo pokrenuti proces izbora i da će njegova vlada ostati na funkciji kao privremena administracija do izbora.

Neki opozicioni zastupnici izrazili su zadovoljstvo i pozvali na što skorije izbore za donji dom parlamenta sa 150 mjesta.

Nizozemski premijer s najdužim stažom objavio je ovu odluku nekoliko sati nakon izvještaja o raspadu vladajuće koalicije koja nije uspjela postići dogovor o tome kako postupati sa tražiocima azila koji ulaze u zemlju.

Nakon višednevnih razgovora između ključnih članova kabineta predvođenih Rutteom, dogovor nije postignut i vladajuća koalicija je propala, izvijestio je ranije NL Times, pozivajući se na izvor "blizak pregovorima".

Kolapsom je okončan četvrti mandat Rutteovog kabineta koji je inaugurisan 1. oktobra prošle godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.