open-navfaktor-logo
search
Granit u stečaju
Prodaje se bh. industrijski div za kojeg se znalo u cijeloj Evropi
Stečajni upravnik objavio je javni oglas za prodaju privrednog društva "Granit" Jablanica metodom prikupljanja pismenih ponuda, izvještava BiznisInfo.ba.
02.04.2023. u 13:22
get url
text
Granit Jablanica
Granit Jablanica

Predmet prodaje je privredno društvo "Granit" kao cjelina, sa svim pravima i obavezama koje ima na dan zaključenja ugovora o prodaji preduzeća.

Preduzeće se bavi eksploatacijom i preradom granita već skoro 100 godina i spada u red nekadašnjih giganata jugoslovenske industrije.

Gdje se sve nalaze zgrade, monumentalne skulpture i popločane ulice i trgovi od kamena granita iz Jablanice, danas je gotovo nemoguće utvrditi.

Zgrada bečke Opere, Akademija nauka u Moskvi ili Gradska vijećnica u Berlinu samo su neki od značajnijih objekata koje krasi "Granitov" kamen.

Od njega su napravljeni plato KSC "Skenderija" u Sarajevu, glavna ulica Knez Mihajlova u Beogradu, Hotel Hayat u Beogradu, Sportski centar "Cibona" u Zagrebu, Trg bana Jelačića, ulice Titova i Ferhadija u Sarajevu,pješačka zona u Zrenjaninu, pješačke zone i trgovi u Kragujevcu, metro u Budimpešti...

Eksploatacija kamena se vrši na eksploatacionom polju u Općini Jablanica, ukupne površine 114,30 hektara.

Potpisivanjem Ugovora stiče se pravo na zaključenje Ugovora o koncesiji za eksploataciju arhitektonsko-građevinskog kamena na period od 30 godina.

Nominalni iznos stečajnih dugovanja, dugova stečajne mase i troškova stečajnog postupka, u skladu sa usvojenim Stečajnim planom, koji se treba namiriti iz kupoprodajne cijene iznosi oko 20,5 miliona KM.

Realizacijom stečajnog plana kupac stiče stopostotno vlasništvo nad društvom.

Pravo učešća u postupku prodaje imaju pravna i fizička lica koja dostave pismenu prijavu, najkasnije do 8. maja 2023 godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.