open-navfaktor-logo
search
Pred Predsjedništvom BiH
Protestovali policajci iz državnih agencija: Najmanje smo plaćeni u BiH
Zaposleni u državnim policijskim agencijama protestovali su danas u Sarajevu ispred zgrade Predsjedništva BiH.
28.04.2021. u 14:59
get url
text

Pripadnici SIPA-e, Granične policije BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih organa u Bosni i Hercegovini željeli su da predoče članovima Predsjedništva BiH svoje zahtjeve. Između ostalog, traže povećanje plate, nemaju granskim ugovorom osigurano ni osiguranje ni preglede.

Dragan Krvavac, predsjednik Sindikata policijskih službenika na državnom nivou kazao je da oduvijek žele da ostvare socijalni dijalog bez obzira na to ko je predsjedavajući Vijeća ministara.

- Nikad ih nismo dijeli. No međutim, prebacivanje je loptice. Mi smo se iz očaja odlučili da se Predsjedništvu obratimo da pomogne državnoj policiji, jer samim tim pomažu sebi, ako pomažu policiji - naveo je Krvavac, piše N1.

Dva člana Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović su im, kako je rekao, čvrsto obećali pomoć.

- I samim time mislili smo da smo krenuli ka boljem. Nismo tražili retroaktivno da nam se povećaju plate, tražili smo samo dio novca koji je nama oduzet od 2009, pa sljedeći put 2021. Osnovica se smanjivala dva puta. To je jedini razlog što smo se obratili Predsjedništvu - istaknuo je Krvavac.

Policajac na državnom nivou, tvrdi, ima platu 899 KM sa svim primanjima.

- Strašno puno ima policajaca oboljelih i umrlih od korone. Ništa nismo dobili. Sva pomoć koja se dobivala je podijeljena entitetima. Mi smo najneplaćeniji na svim nivoima u BiH, i od nižih nivoa, i kantonalni i federalni, i Brčko Distrikt i RS. Tražili smo bar da nas uvaže i da počnemo socijalni dijalog - rekao je ogorčeno.

Na upit kako je moguće da ne može da se riješi kako ce izgledati jedna uniforma odgovorio je:

- Analizom koju je radio Savez dolazimo da podataka koji nisu jasni nikome. Ministarstvo sigurnosti na čelu sa tadašnjim ministrom Draganom Mektićem formiralo je jednu radnu grupu za izradu pravilnika uniforme za policijske službenike BiH koja bi bila jedinstvena samo sa različitim oznakama pripadnika agencije. Međutim, ta radna grupa je odradila pravilnik jako dobro, da bi kao takav došao na Vijeće ministara i jednoglasno je usvojen, samo sa jednom opaskom da se odredi šifra i boja uniforme i to je dostavljeno.

Nakon toga, dodaje, mu se gubi svaki trag.

- On je morao biti objavljen u roku od osam dana. Ako je bilo nešto sporno, pa neka ga stavi na istoj sjednici van snage, ali ovo što su uradili od pravilnika prekršilo je sve zakonske norme - istaknuo je.

Današnji skup je održan uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.